Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Historische schepen en duizenden lichtjes: WinterWelVaart komt eraan

Groningen maakt zich klaar voor een decemberweekend vol gezelligheid.

Tekst: Museum aan de A | Fotografie: NielsKnelis, Sebastiaan Rodenhuis Fotografie

Ieder jaar in december wordt WinterWelVaart georganiseerd, hét populaire (en gratis!) winterfestival in Groningen-Stad. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december meren 20 historische en prachtig verlichte schepen aan bij de Hoge, Lage en Kleine der A (het A-kwartier). Daar zorgen ze voor een magische kerstsfeer. 

Van wintermarkt tot magische vaartocht

Tijdens WinterWelVaart veranderen de schepen in podia voor kunstzinnige theater- en muziekacts. Tussendoor vertellen de schippers je graag over hun (zeil-)schip en de historie ervan.

Ook in Museum aan de A, de Akerk en café-restaurant Het Pomphuis vinden optredens plaats. Op de kades van de A strijkt bovendien een gezellige wintermarkt neer met zo'n 50 kraampjes vol (lokale) kerstproducten en lekkernijen, zoals warme choco en glühwein. Ook aan de kleintjes is gedacht: voor hen zijn er speciale kinderactiviteiten, zoals kindertheater en mini-workshops.

Voor kunstliefhebbers wordt er een speciale kunstroute uitgestippeld. Meer dan 20 lokale kunstenaars exposeren én verkopen hun werk op de schepen of in een van de panden in het A-kwartier. Een wandelroute brengt je langs alle locaties.

De verlichte schepen vanaf het water bekijken? Ook dat kan, tijdens WinterWelvaart worden er vaartochten georganiseerd. Ga voor meer informatie en het volledige programmaoverzicht naar de website.

Gratis toegang

WinterWelVaart is een van de meest gefotografeerde evenementen – op een van de meest geliefde plekken – in Groningen-Stad en is voor iedereen gratis toegankelijk. Alvast een voorproefje? Op zaterdag 9 december is een deel van de deelnemende schepen al te bewonderen bij een van de oudste scheepswerven in de provincie: Werf Wolthuis in Sappemeer.