Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Weekendtip: laat je betoveren tijdens de Nacht van de Nacht

Sterren kijken? Dineren bij kaarslicht? Beleef op allerlei manieren de langste nacht van het jaar.

Tekst: Nacht van de Nacht Fryslân | Foto: Idzard Schiphof en Joppe Spaa

Op zaterdag 28 oktober 2023 wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd, een evenement dat met allerlei activiteiten aandacht vraagt voor het belang van donkerte. Echte duisternis wordt namelijk steeds zeldzamer in Nederland. Daarom roepen de Natuur- en Milieufederaties alle Nederlanders op om de lichten te dimmen en samen te genieten van al het moois dat het donker te bieden heeft. 

Wereldwijd probleem

Lichtvervuiling is een groeiend probleem in Nederland – en wereldwijd. Terwijl we genieten van de voordelen van verlichting, worden we ons vaak ook minder bewust van de schade die het toebrengt aan de natuur en de nachtelijke horizon. Te veel licht verstoort onder andere het bioritme van planten en dieren. Zo brengt het nachtdieren en trekvogels in verwarring. Uiteindelijk kan het zelfs een heel ecosysteem ontwrichten.

Daarnaast heeft het ook gevolgen voor onszelf en onze gezondheid. Sinds de uitvinding van kunstlicht slapen mensen gemiddeld één tot anderhalf uur per nacht minder. Ook kan kunstlicht je slaapritme verstoren. 

Over de Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement en heeft als doel de bewustwording te vergroten over de schoonheid én het belang van donkerte. In heel Nederland worden daarom activiteiten georganiseerd. Tijdens deze nacht gaat ook de wintertijd in, dit maakt het de langste nacht van het jaar. Daarnaast wordt deze editie van de Nacht van de Nacht extra bijzonder omdat het volle maan is én er zal een maansverduistering te zien zijn.

Talloze activiteiten

Tijdens de Nacht van de Nacht kun je van alles te beleven. Ga bijvoorbeeld mee op een nachtelijke vaarexcursie, maak een mooie avondwandeling door het bos, ga sterren kijken, bezoek een museum of ga romantisch dineren bij kaarslicht.

Op deze website is een handige overzichtskaart te zien met alle activiteiten bij jou in de buurt. Let op: het is voor sommige activiteiten nodig om vooraf aan te melden, houd daar dus rekening mee. Sommige activiteiten zijn gratis; voor sommigen wordt een (kleine) bijdrage gevraagd.