Waddengebied maakt zich op voor Culinaire Wadden Weken

Schuif aan en ontdek de smaak van het Wad.

Tekst: Visit Wadden, redactie Noorderland | Fotografie: Sebastiaan Rodenhuis

Van de zilte smaak van vis tot graan uit de Graanrepubliek: op culinair gebied brengen de Wadden veel voort. Daar wordt uitgebreid bij stilgestaan tijdens de Culinaire Wadden Weken, die van 21 oktober tot en met 26 november 2023 plaatsvinden. Luister naar verhalen van boeren en chef-koks, volg een van de vele culinaire routes die in het Waddengebied uitgestippeld zijn en schuif in deelnemende restaurants aan voor een typisch “waddendiner”. Aan tafel!


Over de Culinaire Wadden Weken

De Culinaire Wadden Weken, een initiatief van marketingorganisatie Visit Wadden, vallen onder het nieuwe project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed’ en dragen bij aan het ambitieuze doel om van de Wadden de duurzaamste bestemming van Europa te maken. Het Waddengebied heeft een rijke culinaire traditie en deze weken dragen bij aan het ontdekken én herwaarderen van typische waddenproducten, zowel in restaurants als bij mensen thuis.

Culinaire Wadden Weken

Lokale smaken op het menu

‘We vergeten soms welke mooie producten gewoon in ons eigen gebied groeien. De smaken zijn bijzonder door de zilte ondergrond, die je in de rest van Nederland nauwelijks vindt. Door te koken met lokale producten verlagen restaurants hun ecologische footprint. Ze hebben kortere transportafstanden, kijken naar de herkomst van de ingrediënten en dragen bij aan de lokale economie. Al met al: het is de hoogste tijd dat de waddenproducten weer in het middelpunt van de aandacht komen te staan,’ legt Enno Lieder, kok en projectmedewerker van het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed’, uit.

Ruim 50 deelnemende restaurants

Vorig jaar namen 30 restaurants deel aan de Culinaire Wadden Weken. Dit jaar zijn dat er meer dan 50, waaronder zelfs twee sterrenrestaurants. Een volledige lijst van alle deelnemende restaurants vind je op culinairewaddenweken.nl. Via deze website zijn ook diverse culinaire foodroutes beschikbaar die je op eigen gelegenheid kunt volgen in het Nederlandse Waddengebied. Ook vind je er een groot aantal menu’s waarmee je thuis aan de slag kunt.


Laatste nieuws