Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op pad: 3 prachtige herfstwandelingen in het noorden

Met deze routes beleef je het najaar op z'n best!

Golden sunrise

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Regenlaarzen aan, paraplu mee en sjaal om! De herfst is het ideale seizoen om eropuit te gaan en de pracht en praal van het noorden te ontdekken. We sommen daarom drie herfstwandelingen op die prachtig zijn; van een tocht door hét vogelparadijs van 't noorden tot een wandeling over stuifzand en door het bos. 

Herfstwandelingen Noord-Nederland

Veelzijdigheid van het Drents-Friese Wold

Op de grens van Drenthe en Friesland vind je een van de grootste natuurgebieden van Nederland en een van de belangrijkste in heel Europa: Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit gebied worden maar liefst 6000 hectare heide, stuifzand, bos en graslanden met elkaar afgewisseld.

Ontdek deze veelzijdigheid zelf: met de Grote Bos- en Duinroute van Staatsbosbeheer (volg de rood-witte paaltjes) maak je al wandelend over slingerweggetjes en bospaden kennis met dit nationale park. Het natuurgebied is vooral in het najaar prachtig, want dan is het bos in herfstkleuren en rijkelijk gevuld met paddenstoelen.

Heb je een viervoeter? De hond is – mits aangelijnd – op veel delen van deze wandelroute welkom. Een mooie wandeling voor mens én dier dus!

Herfstwandelingen Noord-Nederland

Vogelparadijs van het noorden 

Het Lauwersmeer, een Nationaal Park op de grens van Groningen en Friesland, wordt ook weleens een “eldorado voor vogels" genoemd. Er leven namelijk honderden verschillende vogelsoorten. Vooral in het najaar is het er een drukte van jewelste. Dan is het Lauwersmeer een tussenstation voor veel trekvogels. Ook heeft de zeearend zich definitief in dit natuurgebied gevestigd.

Lekker wandelen én luisteren: ontdek het Flardenpad in Drenthe

Een vogelparadijs bij uitstek dus, en dat ontdek je zelf met deze speciale Vogelroute van Staatsbosbeheer, een wandeling die zo’n 6 kilometer lang is. Je komt langs bossen, rietvelden, grasvlaktes en open water. Halverwege de tocht word je getrakteerd op een van de mooiste uitzichten over het Lauwersmeer waar je veel vogels – vanuit vogelkijkhutten – kunt spotten. Verrekijker in de aanslag dus!

Herfstwandelingen Noord-Nederland

Terug in de tijd bij het Hijkerveld

Vorig jaar september werd in het natuurgebied Hijkerveld, iets ten noorden van het Drentse dorp Hijken, het zogeheten Karrensporenpad geopend. Hoog tijd dus om deze nieuwe wandeling te ontdekken.

Het Hijkerveld behoort tot een van de grootste heidevelden van Drenthe. Tot in de ijzertijd waren delen van dit veld in gebruik als woongebied. Overblijfselen van prehistorische akkers zijn er zelfs nog te vinden. Ook grafheuvels en oude karrensporen duiden op de vroegere bewoning.

Het gebied is later alleen voor de beweiding door schapen gebruikt. Dat traditioneel gebruik is inmiddels in ere hersteld: de schaapherder trekt nu weer dagelijks met z'n kudde het natuurgebied in. Misschien loop je ze wel tegen het lijf tijdens deze wandeltocht.

Deze route is ongeveer 4 kilometer lang en brengt je langs alle bijzondere en historische bezienswaardigheden van het Hijkerveld. Je start op de parkeerplaats bij de Hijkerweg en vanuit daar hoef je alleen maar de paaltjes met paarse koppen en de keien met een karrewiel erop te volgen.