Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x bijzonder overnachten in Friesland

Slapen in een oud weeshuis? Of in een knusse schaapherderswagen? Ja heus, het kan op deze plekken!

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: eigen beeld

Eropuit in provincie Friesland? Plak er een nachtje aan vast, bijvoorbeeld in een van de vele bijzondere overnachtingsplekken die Friesland rijk is. We zetten er een paar voor je op een rij. Lekker koese – oftewel: lekker slapen in het Fries!

Bij De Compagnons in Waskemeer

De drie “compagnons” – Bram en Iné van den Ende en hun dochter Leonie – hebben in het Friese dorp Waskemeer een uniek plekje gecreëerd waar je het liefst voor altijd blijft. Het drietal heeft namelijk een schaapherderswagen omgebouwd en ingericht als sfeervol gastenverblijf. De knusse wagen van Bij De Compagnons staat in een grote tuin, omringd door veel groen. Grote kans dus dat je hier 's ochtends gewekt wordt door mooi vogelgezang, of dat je plots een ree of eekhoorn ziet.

Het Weeshuis in Bolsward

Vroeger was het de thuisbasis van vele weeskinderen, nu genieten gasten er van een gezellige tijd met elkaar: maak kennis met hotel Het Weeshuis in Elfstedenstad Bolsward, een bijzondere plek waar heden en verleden samenkomen.

Terwijl veel hotels juist moderniseren, gooit eigenaar Mylan het liever over een andere boeg. ‘Dit pand zit vol geschiedenis en die wil ik koesteren. Het Weeshuis gaat terug naar het eenvoudige leven zodat gasten zich kunnen focussen op wat écht belangrijk is: gezellig samenzijn en genieten van een nachtje weg.’ Daarom vind je in het hotel veel knusse plekjes waar gasten zich kunnen terugtrekken, bijvoorbeeld bij de open haard of in het restaurant waar je – volgens Mylans ‘eenvoudige concept’ – eet wat de pot schaft.

Overnachten bij de Hofleverancier in Makkum

Koninklijk logeren? Dan ben je bij eigenaresse Durkje Hoeksema in het Friese dorp Makkum aan het juiste adres. Zij verbouwde het pand, dat al eeuwenlang in het bezit van haar familie is, tot een liefdevol en nostalgisch appartementje voor twee. Overal waar je kijkt, zie je mooie details van vroeger én van Durkjes familie. Een paar jaar geleden werd het levenswerk van haar familie zelfs bekroond met het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier” en pronkt het Koninklijk Wapen boven de gevel. De naam van deze bijzondere accommodatie verwijst daar dus naar.