Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker wandelen én luisteren: ontdek het Flardenpad in Drenthe

Leer met deze audiovisuele route meer over “het Pompeï van het noorden”.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Marketing Drenthe

In het Holtingerveld in Drenthe wemelt het van verhalen. Ontdek ze zelf met het Flardenpad, een audiovisuele wandelroute waar je onderweg met theatrale luisterfragmenten meer leert over de rijke geschiedenis van dit natuurgebied. Loop – met de mobiel in de hand en oortjes in – langs hunebedden en allerlei sporen uit de ijstijd én de Tweede Wereldoorlog terwijl je naar de stemmen van bekende noorderlingen luistert.

Luisterpunten om bij stil te staan

Op het Flardenpad kom je diverse "luisterpunten" tegen: punten waarbij je even stilstaat, de directe omgeving beter in je opneemt en naar allerlei audiofragmenten over de historie van dit gebied luistert.

Ze worden vertaald door stemmen van bekende kunstenaars, acteurs en theatermakers uit Noord-Nederland zoals Arno van der Heyden, Albert Secuur, Rosa Da Silva, Lotte Dunselman, Nick Kamerling, Eva Wortmann, Erik Harteveld en Linze Valk. Professionele voice-overs dus, die de wandelaar als het ware aan de hand nemen door dit Drentse landschap.

Deze vorm van wandelen (wel zo praktisch met een koptelefoon op of draadloze oortjes in) is aantrekkelijk, want de vertellers die je de weg wijzen, prikkelen zo de fantasie. Ze schetsen het decor op beeldende en soms ook spannende wijze, in de sfeer zoals het tóen was, en de setting die er nu is.

Hun stemmen nodigen uit om beter te kijken (‘ga daar maar even zitten, ja, op dat bankje’) en brengen de historie van dit gebied als het ware tot leven. Want feitelijk weet je in het Holtingerveld pas wát je zojuist zag zodra het je is verteld.

Een woud van lukrake gaten in de bodem? Lange sleuven tussen twee willekeurig opgeworpen wallen? Ha, dat is maar schijn. Ontelbare bomkraters – in dit gebied vielen maar liefst vijf keer zoveel bommen als op Rotterdam in de meidagen van 1940! – zijn hier idyllisch vermomd als vennetjes tussen de bomen. En die loze gang…? Dat blijkt warempel een oude vliegtuighangar.

Oortjes in en gáán

Het Flardenpad is ruim 3 kilometer lang en duurt ongeveer anderhalf uur als je onderweg alle fragmenten beluistert. Hiervoor installeer je vooraf de app IZI Travel op je smartphone (beschikbaar voor Android en Apple) en download je eenvoudig de route. In het bezoekerscentrum bij het Holtingerveld liggen ook flyers met een routekaart van alle luisterpunten en hier kun je, bij gebrek aan eigen “oortjes”, ook een koptelefoon lenen.

Het volledige verhaal over het Flardenpad verscheen in Noorderland 2022-8