Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fries Museum organiseert gratis rondleidingen voor bezoekers met dementie

Wat een mooi initiatief.

Tekst: Fries Museum | Fotografie: Lucas Kemper - Fries Museum

Vanaf september organiseert het Fries Museum in Leeuwarden op aanvraag gratis rondleidingen voor bezoekers met dementie.

Bezoekers worden op maandag, terwijl het museum helemaal leeg is, warm verwelkomd met koffie en koek. De speciale "dementiegidsen" nemen daarna de bezoekers mee door de tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop waar de zintuigen geprikkeld worden om herinneringen aan vroeger op te wekken. Zo worden er oud-Hollandse liedjes gezongen en kunnen bezoekers de zeegeur opsnuiven en ouderwetse lekkernijen proeven.

Veel oudere bezoekers zullen herinneringen hebben bij het zien van de tentoonstelling van Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger. Denk bijvoorbeeld aan het herkenbare Hindelooper schilderwerk, de geur van een stoomtrein, een mannenkoor dat zeeliederen zingt en de herkenbare scenes op de schilderijen van Christoffel Bisschop. Met speciale gesprekstechnieken wordt het gesprek op gang gebracht en worden herinneringen aan vroeger met elkaar gedeeld.

Om deze herinneringen te stimuleren heeft het Fries Museum dus een speciaal programma gemaakt voor bezoekers met dementie. En het mooie ervan is: het progamma is helemaal gratis toegankelijk voor bezoekers met dementie die het museum in groepsverband willen bezoeken (groepen zijn zelf verantwoordelijk voor het vervoer en de één-op-één-begeleiding).

Via de website van het Fries Museum is de rondleiding gratis te reserveren. Het totale progamma duurt ongeveer 90 minuten en is geschikt voor groepjes tot maximaal acht bezoekers.