Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Schuilen voor de buien: 6 tips bij slecht weer

Handig als de verveling toeslaat.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Weer of geen weer: in het noorden valt altijd wel iets te beleven. Of je nu door de regen binnenblijft of er alsnog met de regenjas en plu eropuit gaat: we zetten de leukste uittips bij slecht weer op een rij. 

Bezoek De Theefabriek

Een kopje thee, alsjeblieft! Een warme drank is op regenachtige dagen natuurlijk nooit verkeerd. Reis daarom af naar De Theefabriek in Houwerzijl, het enige theemuseum van Nederland. De Theefabriek neemt je mee op een interessante ontdekkingsreis waarin de beleving voorop staat: ruiken, voelen en proeven is dus toegestaan. Geniet ook van een lekker gebakje – of high tea! – en neem een kijkje in de theewinkel.

Laat je verrassen in Museum Valse Kunst

Echt of nep? Daar draait het om in Museum Valse Kunst in Vledder, een dorpje in Zuidwest-Drenthe. Hier tref je geen kunstwerken van beroemde kunstenaars zoals Picasso en Matisse aan, maar wordt er juist een podium geboden aan meestervervalsers. Want een schilderij wordt vaker vervalst dan je denkt. Een museumbezoek dat je doet verbazen én verrassen.

Ga tóch naar buiten: lekker uitwaaien

Even het hoofd leeg maken en weer helemaal tot rust komen? Regenjas aan, capuchon op en ga uitwaaien bij Noordpolderzijl, het verste puntje van Noord-Groningen. Hier ontsnap je aan alle drukte en het leven van alledag; loop over de dijk en geniet van het weidse uitzicht over het Waddengebied. Liefhebbers kunnen voor of na de tocht een bezoek brengen aan het bekende café ’t Zielhoes.

Speel spelletjes in Stad

Voor wat vertier moet je in Groningen-Stad zijn. Aan de rand van het Noorderplantsoen vind je namelijk Boel, een leuke jeu-de-boulesbar. Boel is opgericht door een stel vrienden met veel balgevoel en liefde voor horeca. Balletje gooien, beetje ouwehoeren, drankje erbij, paar hapklare hapjes voor langs de baan; dat is het concept voor een leuke tijd met je vrienden en familie.

Ontspan bij de open haard

Niets lekkerder om met een glaasje wijn – of warme choco! – op te warmen bij de open haard. Het kan bij een aantal horecazaken in het noorden, zoals Dokjard aan de Noorderhaven in Groningen. In deze sfeervolle bistro en brouwerij geniet je bij de grote haard van een lokaal gebrouwen biertje en creatieve gerechten. Of bezoek het Elanderhûs in Eelderwolde, een restaurant in Scandinavische sferen waar – naar eigen zeggen – de open haard altijd brandt. Nog zo'n fijn adres: bij Paviljoen Salt aan het Sneekermeer is het altijd goed toeven; weer of geen weer!

Leer meer over water bij het Woudagemaal

Een juweel in Friesland en niet voor niets uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed: het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Dit gemaal werd gebouwd in 1920 en is het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld. Het is dus nog steeds in gebruik en wordt op de dag van vandaag ingezet om Friese inwoners van droge voeten te voorzien. Het Woudagemaal is van dinsdag tot en met zaterdag geopend (iedere vrijdag in de zomervakantie worden er leuke kinderactiviteiten georganiseerd). Je leert er meer over de historie en werking, maar er wordt ook stilgestaan bij klimaatverandering en waterbeheer in Nederland.