Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verken Nationaal Park Weerribben-Wieden: de leukste tips

Dit bijzondere natuurgebied is een feestje voor de zintuigen.

Tekst: Tjitske Kingma | Fotografie: Marketing Oost, Adobe Stock

Dit verhaal verscheen in Noorderland 2021-1

Water, water en nog eens water: dat is waar Nationaal Park Weerribben-Wieden bekend om staat. Vaar in een bootje en spot onderweg reeën en ijsvogels of wandel door de rietlanden: ontdek dit bijzondere gebied zelf met onze (uit)tips. 

Vaar mee met de Ecowaterbus

In één dag veel zien van Nationaal Park Weerribben-Wieden? Neem dan de Ecowaterbus. Deze bootdienst brengt je naar: Sint Jansklooster - Blokzijl en Sint Jansklooster - Giethoorn (en vice versa). De “bus” vaart dwars over de Beulakerwijde, het grootste meer in de Weerribben-Wieden. Je kunt je fiets meenemen aan boord.

Bezoek Giethoorn

Veel mensen kennen Giethoorn als een populaire bestemming waar drommen mensen samenkomen en door de grachten van het dorp varen. Schrikt dit je af? Giethoorn vraagt er om juist ontdekt te worden buiten het hoogseizoen. Vanuit het dorp starten ook allerlei leuke fiets- en wandelroutes. Bezoek de VVV aan Eendrachtsplein 2 voor meer informatie.

Eet in restaurant 141

Restaurant 141 is gevestigd in een van de monumentale boerderijen aan de Dorpsgracht van Giethoorn en is alleen te voet via de typisch Gieterse bruggen of met de boot te bereiken, wat het restaurant juist typerend maakt voor het dorp. De kaart wisselt ieder seizoen om zo de mooiste producten van eigen bodem aan te kunnen bieden.

Beklim de watertoren

In het dorp Sint Jansklooster, aan de rand van De Wieden, staat een schitterende monumentale watertoren. Na het beklimmen van de imponerende trap (die zo is ontworpen dat je geen hoogtevrees krijgt!), heb je op 45 meter hoogte een schitterend uitzicht van 360 graden over de Weerribben-Wieden.

Volg het Natuurpad

Een leuke, korte route is het Natuurpad van Staatsbosbeheer. Deze wandeling leidt je door de ‘Weerribben in het klein’, dus geeft een goed beeld van het gehele gebied in slechts 3,2 kilometer. Onderweg vind je informatieborden over het gebied en wat je erin tegenkomt.

Slaap in Bed and Breakfast Mol Groenewegen

Deze bed and breakfast ligt centraal in Giethoorn en biedt verschillende accommodaties aan, waaronder een vakantiehuis voor maximaal acht personen en twee romantische, rietgedekte lodges waar je met z’n tweeën kunt slapen. Het is mogelijk om bij je accommodatie een kano of fluisterboot te huren.