Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x op safari in Noord-Nederland

We gaan op avontuur in eigen (Noorder)land.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Adobe Stock

Blijf je deze zomer thuis, maar wil je tóch een buitenlands vakantiegevoel beleven? Ga eens op safari – en nee, daarvoor hoef je niet naar Afrika te reizen. Dit kan ook gewoon in onze eigen regio; van zeehondenexpeditie tot een tocht door de "Sahara van het noorden". 

Zeehonden spotten

Voor een spannende safaritrip hoef je niet naar Afrika. Ook in het Werelderfgoed Waddenzee kun je “the big five” spotten. Dat zijn: de gewone zeehond, de grijze zeehond, bruinvis, zeearend (de grootste vogel) en de steur (grootste vis). De zeehond laat zich het makkelijkst zien, soms al in de havens, op de stranden of op een zandbank. Een zeehondenexpeditie per boot is ook leuk om te ondernemen.

Drentse safari

Op safari in Drenthe? Rijd in een elektrische terreinwagen van Eko-Tours door het Unesco Geopark De Hondsrug. Je mag zelf achter het stuur en er gaat een ervaren gids mee die de weg weet in het bos, op de heide, bij het krieken van de dag (de vroege vogels-excursie) en in het donker (avondsafari). Wildplukken, reeën speuren, hunebedden bezoeken, kan allemaal. Alle excursies vertrekken vanuit het dorp Exloo.

Sahara van het noorden

Met de Vliehors Expres op Vlieland verken je Europa’s grootste zandvlakte. De tocht met deze verbouwde legertruck brengt je al hobbelend naar de “Sahara van het noorden”, zoals gebied De Vliehors ook wel wordt genoemd. Een vaste tussenstop is het Juttersmuseum in een voormalig drenkelingenhuisje, tussen paal 35 en 36. Doen: in de zomermaanden rijdt de Expres ook avondtochten, compleet met kampvuur, warme chocolademelk en muziek onderweg.