Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 leuke dierenparken in het noorden

Op pad met de (klein)kinderen? Bezoek deze zomer eens deze kleinschalige parken.

Group of attentive Oriental small-clawed otters

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

Toe aan een portie dierenpret? In Noord-Nederland vind je tal van leuke en vooral kleinschalige dierenparken waar het een gezellige beestenboel is. Een ideaal uitje deze zomer voor jong én oud.

DoeZoo in Leens, Groningen

Spinnen, sprinkhanen en kakkerlakken: bij sommige mensen lopen hiervan de rillingen over de rug. Maar DoeZoo laat zien dat deze “kriebelbeestjes” niet eng, maar juist interessant en nuttig zijn. Hoe? Dat leer je hier met je eigen zintuigen: hoor, voel, ruik én proef dus! Zo beleef je de natuur van heel dichtbij en dat maakt DoeZoo uniek in z’n soort. Niet voor niets is dit dierenpark dit jaar door reizigersorganisatie ANWB verkozen tot het leukste uitje van de provincie Groningen.

Papiliorama in Havelte, Drenthe

(Her)ken je de atalanta, het boomblauwtje en de kleine vos? Wie weet zie je ze voorbij fladderen in Papiliorama, een vlinderparadijs in Havelte. Een bezoek hieraan is, volgens de medewerkers zelf, het ‘kleurrijkste dagje uit’ en dat kunnen we ons goed voorstellen. In de tropisch aangelegde tuin vliegen honderden vlinders uit diverse werelddelen rond.

5x vakantie-uitstapjes in Noord-Nederland

Sanjes Safari in Veenwouden, Friesland

Bij Sanjes Safari wonen meer dan 40 verschillende dieren; van zachte boerderijbeesten als varkens en cavia’s tot meer exotische exemplaren zoals wallaby’s en papegaaien. Een bezoek aan dit dierenpark is niet alleen leuk, maar ook educatief: er is een natuurmuseum waarin je meer leert over het dierenrijk in onder andere je eigen achtertuin. De kids kunnen zich bovendien uitleven in het outdoor- en indoorspeelparadijs, met onder andere de grootste apenkooi van heel Friesland.

ZOO Bizar in Orvelte, Drenthe

Ontdek de allerkleinste dierentuin van Nederland: ZOO Bizar, gevestigd in een oude Saksische boerderij in Orvelte. Hier ontdek je op originele wijze kleine en soms exotische dieren. Omdat dit dierenpark op zo’n kleine schaal ingericht is, kom je heel dicht bij de beestjes: het kan zomaar zijn dat je oog in oog staat met vogelspin Brechje of wandelende tak Takkie.

AquaZoo in Leeuwarden, Friesland

Bij het recreatiegebied De Groene Ster, ten oosten van Leeuwarden, vind je AquaZoo. In deze kleinschalige dierentuin staat vooral de (onder)waterwereld centraal en daarom zijn er voornamelijk dieren te bekijken die in of in de buurt van het water leven. In totaal zijn er meer dan 80 verschillende dierensoorten te bekijken, waaronder otters, zeehonden, bevers, ijsberen en pinguïns.