Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x vakantie-uitstapjes in Noord-Nederland

Deze bestemmingen in Noord-Nederland hebben een buitenlands tintje.

Je hoeft helemaal niet uren in de rij te staan voor incheckbalies of douaneposten voor het echte vakantiegevoel. Dat vind je namelijk gewoon in ons eigen Noorderland! Lees onze vijf tips voor vakantie-uitstapjes in Noord-Nederland met een buitenlands tintje. 

Zwempret bij het Canadameer

Het Aekingermeer in Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt in de buurtschap Canada en wordt dan ook Canadameer genoemd. Een schone, diepe zwemplas (in het midden zo’n 4 meter) tussen Appelscha en Wateren, omzoomd door hoog geboomte. De setting: uitgestrekt en ongerept, met een weidsheid die aan het echte Canada doet denken. Je vindt er een breed zandstrand om te zonnen en te spelen, er is wel een kiosk maar er zijn geen toiletten of douches. Goed om te weten: dit meer is niet geschikt voor de viervoeter, je kunt met hond of paard terecht bij de “spartelplas”, even verderop.

Hapje eten in het Scandinavisch Dorp

Velkommen! Wakker je verlangen naar het Hoge Noorden aan in het Scandinavisch Dorp. Aan de rand van het Paterswoldsemeer, vlak onder Groningen, smul je in het Elanderhûs van lekkerbisken, oftewel borrelhappen met ’n noordse twist. Ook het adres voor ontbijt tot diner.

Tropisch verrassing in het groen

Papegaaien, flamingo’s, vlinders en slingeraapjes zijn vaste bewoners van de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Stap je van de kaarsrechte polderwegen dit tropische paradijs binnen, dan sta je versteld van de kleurenpracht van bloemen, planten en diersoorten uit de meest exotische windstreken. Een oase. 

Vleugje Venetië

Een romantisch waterdorp met de looks van een oudhollandse ansichtkaart. Dat is Giethoorn, in de Kop van Overijssel, ook wel “Venetië van het noorden” genoemd. Vroeger ging alle vervoer noodgedwongen per punter, vlot of bok. De boer met z’n vee, hooi en melkbussen, de postbode, de bakker, de visite, de trouw- en rouwstoet. Nu zijn de elektrische fluister- en rondvaartboten het handelsmerk van dit idyllische waterdorp. Doen: Museum Giethoorn bezoeken en de jaarlijkse gondelvaart meemaken, een sprookjesachtige parade van versierde en verlichte boten door de Dorpsgracht op de laatste zaterdag van augustus.

Hunebed Highway

Zin in een roadtrip langs prehistorische plaatsen? Pak de Hunebed Highway in Drenthe, ofwel de N34. Deze provinciale weg loopt via Zuidlaren, Gieten, Borger, Emmen naar Coevorden. Hunebed D1 bij Steenbergen is het meest noordelijke hunebed van Drenthe. Maar het startpunt van de Hunebed Highway ligt een stuk verderop bij hunebed D6 in Tynaarlo. De meeste van onze in totaal 50 Nederlandse hunebedden liggen langs de N34.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Beeld: Stella Dekker Fotografie / Marketing Groningen, Adobe Stock