Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuke uittip: vier de Dag van het Wad

Geniet bijvoorbeeld van een heerlijk ontbijt op de Waddendijk.

View of the North Tower - lighthouse in Schiermonnikoog islands

Tekst: Nadine Boon | Foto: Adobe Stock

Dagelijks vallen bij eb zand- en moddervlakten van de Waddenzee droog. Met of zonder water, de natuurlijke processen gaan onverstoord door. Op veel manieren is de Waddenzee een uniek natuurgebied, dat niet voor niets Unesco Werelderfgoed is. Alles wat deze regio zo bijzonder maakt, wordt op zaterdag 24 juni uitgebreid gevierd tijdens de Dag van het Wad. 

Zout en zoet, nat en droog, sterke en zwakke stroming: alles werkt samen op de Wadden. Nergens anders ter wereld vind je een vergelijkbaar ecosysteem dat zo uitgestrekt en gevarieerd is. Het is inmiddels 14 jaar geleden dat het Waddengebied werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed; genoeg reden voor een feestje dus. Sindsdien is het traditie om dit op de laatste zaterdag van juni te vieren met allerlei uitjes op en rond de Waddenzee.

Op deze speciale dag maken bezoekers kennis met het Wad, wordt er stilgestaan bij hoe bijzonder dit gebied is, maar ook bij de kwetsbaarheid ervan.

Dit jaar organiseren Visit Wadden en de Waddenvereniging op de Dag van het Wad een heerlijk ontbijt, op maar liefst 12 verschillende plekken in het Waddengebied. Strijk bijvoorbeeld neer op de dijk bij Nieuwe Statenzijl of op een van de Waddeneilanden. Je geniet samen met andere waddenliefhebbers van een speciaal samengesteld ontbijtje van lokale ondernemers, mét een leuk waddentintje uiteraard. Je kunt je via de websites van beide organisaties aanmelden.