Lydia Annema: ontdekkingsreiziger in eigen achtertuin

'Ik sta me nog dagelijks te verbazen over al het fraais dicht bij huis.'

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Lydia Annema

De Waddeneilanden hebben haar hart lang geleden al gestolen, maar professioneel fotograaf en ontdekkingsreiziger Lydia Annema (39) heeft nog veel méér moois op haar lijstje met favorieten staan. Niet alleen in thuisbasis Friesland, zij grossiert in noordelijke pareltjes die het verkennen waard zijn. En maakt anderen daar graag deelgenoot van, als digitaal reisleider.


Prachtige plekjes om te ontdekken. Of de beroepszoeker misschien een paar aardige tips heeft voor lezers van Noorderland? Nou, ga d’r maar even voor zitten. Van onze eilanden scoren Terschelling en Vlieland het hoogst op haar persoonlijke hitlijst, maar wat dacht je van de Alde Feanen, van Veenhuizen, of steden als Harlingen en Franeker? Zuidwest-Friesland heeft het sowieso allemaal in huis, als je het Lydia Annema vraagt. Bos én water, het beste van twee werelden dus.

Of Dokkum dan, met dat intieme stadse, voor haar op maar een kwartier rijden met de auto. De Kale Duinen, in het Drents-Friese Wold. Maar ook Urk. Giethoorn. Groningen-Stad. Het Woudagemaal bij Lemmer. Het Lauwersmeergebied. Juist, we weten genoeg: de tips zijn oneindig. ‘Ik sta me nog dagelijks te verbazen over al het fraais dicht bij huis. Zelfs al wóón je hier, dan loop je soms zomaar aan iets bijzonders voorbij. Als je echt goed omhoog – of juist omlaag – kijkt, zie je kleine dingen die de moeite waard zijn.’

Lydia Annema
Dokkum

Delen van uitjes

Eerst maar even voorstellen: Lydia Annema is een behoorlijk bezig baasje dat een goed gevuld huishouden runt in het Friese Burgum. Gelauwerd bedrijfsfotograaf, moeder van twee jongens (13 en 11), “bonusmem” van een dochter (13) en een zoon (11) van haar levenspartner Tjeerd (43) met wie zij ook samen een horecabedrijf runt: Blokhut Sparjebird in de speelbossen bij Hemrik.

Daarnaast houdt Lydia van sporten, reizen, de natuur intrekken samen met het gezin en “puberhond” Sjef én creatief aan de slag gaan. Bezigheden die ze als het even kan graag combineert.

Zo begon ze in coronatijd met het delen van haar uitjes en ervaringen op Instagram: haar account was in no-time een doorslaand succes. De vaak alledaagse, maar altijd opgewekte en laagdrempelige avonturen te voet, per fiets, auto, sup of longboard worden inmiddels gedeeld met meer dan 5000 trouwe volgers. Het mag duidelijk zijn, verveling komt in Lydia’s woordenboek niet voor.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over Geert verscheen in de nieuwe Eropuitspecial van Noorderland. Deze speciale editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 27 juni 2023 in de winkels. Deze editie zit vol inspiratie voor mooie ontdekkingstochten in het noorden: we ontdekken de vlasvelden en het vissersverleden van Friesland, bezoeken vestingdorp Bourtange en sommen de mooiste fiets- en wandelroutes op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de Eropuitspecial!


Laatste nieuws