Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fint: overnachten bij Nationaal Park Lauwersmeer

Een bijzonder vakantiehuis midden in de natuur.

Tekst: Karlijn Noordhof | Fotografie: Fint

Verborgen in de Groningse bossen en aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer: vakantiewoning Fint in Lauwersoog heeft alle ingrediënten in huis voor een geslaagd verblijf, te midden van de natuur, samen met vrienden of familie.  

Midden in de natuur

Trekvogels spotten, wandelen door het Lauwersmeergebied, een dagje naar Schiermonnikoog en sterren kijken in het Dark Sky Park. Holke Looijenga kan zo nog uren doorgaan. In 2017 kocht hij samen met zijn vrouw Ellinor een eigen vakantiehuis, gelegen in de bossen en op loopafstand van het Lauwersmeer. ‘In eerste instantie wilden we een huis op Ameland,’ vertelt Holke. ‘Maar toen de huizenjacht niet vlotte, verbreedden we ons zoekgebied.’

Zo kwam het stel al gauw uit op een jaren 70-woning die vrijkwam op het kleinschalige en particuliere vakantiepark Robbenoort, dicht bij de haven van Lauwersoog. Het huis kreeg na de koop meteen een metamorfose: het dak werd verruild voor een duurzaam exemplaar – bezaaid met plantjes die elk seizoen een andere kleur hebben – en de karakteristieke elementen uit de jaren 70, zoals de balken en zitkuilen, werden nog beter uitgelicht.

Perfecte combinatie

Inmiddels runnen Holke en Ellinor al een aantal jaar hun stijlvolle ‘Fint’, een groot vakantiehuis dat plek biedt aan maar liefst zes tot acht personen. En daarmee is de woning perfect voor een gezellige vakantie of weekend weg met vrienden of familie. Holke: ‘Zij kunnen samen genieten van alle luxe gemakken die Fint te bieden heeft.’ En even genoeg van je familie of vrienden? In het vakantiehuis zijn genoeg privéruimtes waar je je even kunt terugtrekken.

Maar, kaart Holke aan, alleen maar binnen blijven is zonde als het Lauwersmeergebied je achtertuin is. En die plek is volgens Holke hét unique selling point van Fint. ‘Je vindt bij het meer, de zee en het bos veel rust, maar je voelt tegelijkertijd ook de bedrijvigheid van de haven. Een prachtige combi!’ En dat is de naam van de ruime vakantiewoning van Holke en Ellinor ook: ‘Ons huis hebben we vernoemd naar een haringachtige vis die op de grens van zoet en zout water leeft. Net als bij ons kom je gezellig tezamen op de grens van het zoute van de zee en het zoete van het schitterende Lauwersmeer.’