Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Binnenkijken bij Maison Crêpe
 in Winsum

Voel je helemaal thuis in deze Groningse vakantiewoning.

Tekst: Eva Nijman | Fotografie: Maison Crêpe

Dit verhaal verscheen in Noorderland 2021-5

Een jarenlange droom, een succesvolle verbouwing en de perfecte naam: voor Annemiek en Marcel, broer en zus uit de familie Pannekoek, viel het in 2020 allemaal op z’n plek. Met hun verblijf Maison Crêpe in Winsum hebben ze een heerlijk “vakantiethuis” gecreëerd. En als klap op de vuurpijl werd Winsum in 2020 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Hoe mooi kan het samenvallen? 

Familiepand

Annemiek en Marcel Pannekoek hebben een bijzondere band met het hoekhuis dat nu Maison Crêpe is. Ze groeiden erin op en hebben er altijd met het gezin gewoond. Nadat Marcel er een tijdje woonde maar uiteindelijk verhuisde, borrelde de vraag op: wat gaan we nu met het pand doen? ‘We hebben ook een juwelierszaak, en onze droom was altijd al om het woongedeelte te scheiden van de winkel,’ vertelt eigenaresse Annemiek.

Permanent verhuren was voor broer en zus geen optie vanwege de zaak ernaast, maar een vakantiewoning was de perfecte oplossing: zo houden Annemiek en Marcel de regie over de uitstraling van het huis – nu met twee aparte voordeuren – én kunnen ze vakantiegangers uit het hele land kennis laten maken met het noorden. En soms komt alles op het goede moment samen: ‘Toen we klaar waren met de verbouwing waren we ook opeens het mooiste dorp van Nederland. Perfecte timing!’ aldus Annemiek. Alleen de naam was nog even zoeken. Leuk om iets met de achternaam Pannekoek te doen, was de gedachte, en logischerwijs passeerde alles de revue: Huize Pannekoek, Huize Crêpe, Villa Crêpe… Maar met de naam Maison Crêpe viel ook het laatste puzzelstukje op zijn plek. 

Thuiskomen

Het runnen van een juwelierszaak is natuurlijk wel even iets anders dan het runnen van een vakantiewoning, maar het zijn juist de verschillen die het zo leuk maken. ‘We hebben veel leuke contacten. Niet alleen met de plaatselijke mensen, maar nu ook met mensen uit heel Nederland,’ zegt Annemiek. Vanuit alle uithoeken van het land komen mensen de rust en natuur opzoeken. En in Winsum kan dat zeker. Voor Annemiek was het belangrijk dat Maison Crêpe een plek is waar mensen kunnen acclimatiseren en ontspannen, en dus staat de huiselijke sfeer centraal. ‘Het is een lichte, zonnige woning in het midden van het centrum, maar het is vooral het warme gevoel dat zorgt voor het gevoel van thuiskomen.’ 

Als je een aantal dagen “thuis” bent bij Maison Crêpe is er ook nog eens genoeg te doen in de omgeving. Vooral voor logées die minder bekend zijn met het noorden is Schiermonnikoog een heerlijk dagje uit, maar ook voor de rasechte noordelingen geeft een bezoek aan dit eiland een ultiem vakantiegevoel. En als je dan toch in het mooiste dorp van Nederland bent, kun je een wandeling met de dorpsgids niet overslaan: laat je meenemen langs de historische plekken van Winsum en geniet van de verhalen. De mogelijkheden in en om Winsum zijn eindeloos: neem het pondje van Schaphalsterzijl naar Aduarderzijl, ga met de kinderen naar de pluktuin met maisdoolhof of – het Pieterpad loopt dwars door Winsum – maak eindelijk die ene Pieterpad-etappe af. Keuzestress? Dan is heerlijk thuisblijven in Maison Crêpe terwijl je geniet van het uitzicht misschien nog wel de beste optie.