Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x dauwtrappen in het noorden

Een mooie traditie op Hemelvaartsdag.

Ree

Tekst: Natuurmonumenten, Nationaal Park Drentsche Aa, redactie Noorderland | Foto: Jaco Tijssen - Natuurmonumenten

Het is een eeuwenoude traditie op Hemelvaartsdag: dauwtrappen, een activiteit waarbij je in alle vroegte eropuit trekt om de natuur te zien ontwaken. Ga ook vroeg uit de veren: wij zetten de leukste dauwtrap-activiteiten op Hemelvaartsdag – dit jaar op donderdag 18 mei – voor je op een rij! 

Dwingelderveld

Het Drentse Dwingelderveld is net na zonsopkomst een oase van rust. De reeën, kraanvogels en andere dieren hebben het gebied nog voor zich alleen en laten zich daardoor makkelijker zien. Op 18 mei gaat een gids om 06.00 uur op pad vanaf bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. Wie mee wil wandelen kan genieten van het schouwspel van de dieren in de vroege ochtend. Halverwege de tocht wordt er een stop gemaakt om te ontbijten. Aanmelden (vanaf €15,75 per persoon) kan op de website van Natuurmonumenten.

Westerwolde

Ga op 18 mei samen met gidsen van Staatsbosbeheer dauwtrappen in de Groningse regio Westerwolde! De wandeling begint om 05.00 uur en duurt ongeveer 3 uur. Via bekende en onbekende paadjes wandel je langs het beekje De Ruiten Aa naar buurtschap Ter Borg. Onderweg loop je door het bos en over de heide en zie je de zon langzaam opkomen. Na de wandeling geniet je van een heerlijk ontbijt. Deelname is vanaf €10 per persoon; je kunt je opgeven via de website van Staatsbosbeheer.

Schipborg

Begin je dag met een wandeling langs het prachtige beekdal van het Schipborgse Diep in Drenthe. De wandeling start om 06.00 uur bij café de Drentsche Aa in Schipborg. Vanaf daar volg je een route die ongeveer 6 kilometer lang is. Onderweg zie je de natuur ontwaken en vertelt een gids van Nationaal Park Drentsche Aa over dit bijzondere gebied. Je kunt gratis deelnemen aan deze wandeling; na afloop wordt er wel een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.