Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Prachtige fietsroute: een rondje langs het Lauwersmeer

Ontdek een van de mooiste en weelderige natuurgebieden van ons land.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Marleen Annema - Visit Wadden

Hoe ontdek je het noorden het beste? Te voet of op de fiets natuurlijk! Stap dit keer op de pedalen: met deze uitgebreide fietsroute maak je een mooi rondje langs het Lauwersmeer. 

Op de grens van Groningen en Friesland vind je Nationaal Park Lauwersmeer, een bijzondere plek waar zoet en zout water samenvloeiden. Daar kwam door de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 een einde aan. Het gebied veranderde toen in een van de mooiste en weelderige natuurgebieden van ons land. Op de drooggevallen zeebodem ontstond namelijk een nieuw landschap vol bos, gras, riet en water.

Je vindt er talloze zeldzame planten en meer dan 100 verschillende vogelsoorten, waaronder de zeearend. Nationaal Park Lauwersmeer wordt daarom niet voor niets hét vogelparadijs van ‘t noorden genoemd. Hoog tijd dus om dit bijzondere gebied zelf te ontdekken.

De fietsroute, samengesteld door marketingorganisatie Visit Wadden, voert je door de prachtige natuur van het Lauwersmeer, maar ook langs de haven van Lauwersoog, het waterrijke recreatiepark Esonstad en het militaire oefenterrein De Marnewaard. Onderweg is er genoeg tijd om vogels te spotten en konikpaarden te zien grazen. De route is ongeveer 50 kilometer lang en start en eindigt in het Groningse vissersplaatsje Zoutkamp.

Meer lezen

Meer inspiratie? Deze route verscheen in de nieuwe Waddenspecial van Noorderland. Deze speciale editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 16 mei 2023 in de winkels. In deze editie staat het Nederlandse Waddengebied centraal: we sommen de allerleukste adressen van de Waddeneilanden op, bezoeken de Groningse regio Oldambt en ontdekken de big five van het Wad. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de Waddenspecial!