Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x natuurkampeerterreinen in Drenthe, Groningen en Friesland

Geniet van de natuur in 't noorden!

nature landscape camping tent and camper with tarp or flysheet under tree on green grass meadow in jungle garden or forest for family vacation picnic on holiday relax travel and rainy with sunlight

Weg van huis en haard, op zoek naar rust, ruimte en groen. Dat is waar natuurkampeerders voor gaan. Het Noorderland telt 43 natuurkampeerterreinen en wij sloegen onze haringen in de grond op vijf ervan. Elk met een eigen sfeer maar wel één ding gemeen: hun ongekende gastvrijheid. Iedereen is welkom.

Dit artikel verscheen in Noorderland 5-2017.

Nivon kampeerterrein, Lettelbert (Groningen)

Verscholen in het warme coulissenlandschap van het zuidelijk Westerkwartier ligt een pareltje waar al menig fietstoerist de pedalen even losliet en een tent opzette. Vervolgens een op naar een dagje winkelen gekruid met cultuur in de stad Groningen of toch maar het wierdenlandschap met terpjes en kerken. Ook de weg naar het rustieke Drentse esdorpenlandschap ligt open en de veenweides van de Onlanden. Lettelbert wordt zo een startpunt voor een unieke verkenning van Groningen en Drenthe.

Natuurkampeerterrein en beeldentuin Entourage, Rhederveld (Groningen)

Aan de andere kant van de provincie vind je een mix van een Groningse slingertuin en een Engels landschapspark gelardeerd met kunst bij Entourage. Met tussen tuin en omliggende akkers een ketting van twaalf besloten kampeerplaatsjes en een klein gastenverblijf voor bezoekers zonder tent. Afscheid nemen is het grootste probleem van het verblijf hier. Dat moment even uitstellen met een fietstocht door het mooie Westerwolde is dan ook een goede optie.

Minicamping Slappeterp (Friesland)

'Vakantie is het leven in een notendop, Camping Slappeterp is zo’n notendop', aldus eigenaar Wimmy Bouma. Of je nu fietsend aankomt in het Uytland, eens de bodem van de woelige Middelzee, of met de auto in het kleine dorpje Slappeterp; verder gaan is niet nodig. Ultieme rust met wat vogelgeluiden, af en toe passeert een tractor; dat is alles wat hier gebeurt. Totale ontspanning op de Friese klei.

Camping It Dreamlân, Kollumerpomp (Friesland)

It Dreamlân is wat de naam zegt, het gedroomde paradijsje van Minke Schouten en Robert de Wit aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer. Geniet hier van het uitzicht over de weiden, ga vissen in het Dwarsryd of schuif aan bij de overdekte kachelplaats. En liever niet slapen in tent of camper? Ook dat kan bij It Dreamlân: twee duurzaam gebouwde trekkershutten (Trek-ins) zijn te huur.

Kampeerterrein De Bulte, Zuidwolde (Drenthe)

Dit terrein ligt in een kleinschalig landschapspark van 2,5 ha gelegen aan de rand van de Ten Arloër Es in de buurtschap Ten Arlo, in het zuiden van Drenthe. Een schilderachtig buurtschap met monumentale, rietgedekte boerderijen, esgronden en bossen ten noorden van Zuidwolde. Hoewel De Bulte niet meer opgenomen is in het Groene Boekje, blijven de kernwaarden van De Bulte aansluiten bij wat natuurkampeerterreinen willen zijn: samen delen, samen genieten van de natuur met respect voor jezelf en de ander. Met slechts 12 plaatsen op bijna 2 hectare grond is dat ook uitstekend mogelijk.

Tekst: Kees Boele | Openingsbeeld: kornnphoto / Adobe Stock, fotografie: De groene koepel en beheerders natuurkampeerterreinen

Leuk logeren
  • nature landscape camping tent and camper with tarp or flysheet under tree on green grass meadow in jungle garden or forest for family vacation picnic on holiday relax travel and rainy with sunlight