Duik in de geschiedenis: 5 leuke uittips in Veenhuizen

Maak met deze tips kennis met het bijzondere gevangenisdorp.

Tekst: Tjitske Kingma | Fotografie: Tjitske Kingma, Adobe Stock

Dit jaar viert het dorp Veenhuizen zijn 200-jarig bestaan. Een extra goede reden om ‘ns een bezoek te brengen aan deze voormalige Kolonie van Weldadigheid! Duik in de geschiedenis van het Drentse dorp met deze geselecteerde uittips. 


Veenhuizen

Gevangenismuseum

In het Gevangenismuseum worden twee verhalen verteld: het ontstaan van Veenhuizen als onderveel van de Koloniën van Weldadigheid en de geschiedenis van justitie en gevangenissen sinds 1600. Het museum is leuk voor jong en oud, met een speciale route die is uitgestippeld voor de kleintjes. Een ritje met de Boevenbus door het dorp is al helemaal de kers op de taart. Hierbij neem je ook een kijkje in de voormalige gevangenis De Rode Pannen, waar van 1939 tot 2009 gedetineerden zaten. 

Veenhuizen

Maallust

Waar vroeger de graanmaalderij van Veenhuizen was, zit nu bierbrouwerij Maallust gevestigd. Daar worden op ambachtelijke wijze bieren gebrouwd met namen “De Landloper”, “Armoedzaaier” en “De Pauper”. Hiermee brengt Maallust een ode aan het verleden van het dorp en geven de brouwers er hun eigen culinaire draai aan. Ga er eens langs voor een rondleiding en proeverij en geniet van een heerlijk pilsje dat het verhaal van Veenhuizen vertelt. Geschiedenis in het bierglas!

Veenhuizen

Bitter en Zoet

Ga je een nachtje of weekend naar Veenhuizen en omgeving? Boek dan een kamer bij Hotel Bitter en Zoet. Je verblijft in het oude hospitaalcomplex van het gevangenisdorp, waarvan de oude dienstwoningen zijn omgetoverd tot 15 fijne hotelkamers met authentieke elementen. De naam wordt ontleend aan de gevelsteen, die ‘Bitter en Zoet’ leest. Ook kun je voortreffelijk eten bij Bitter en Zoet, met een dagelijks wisselend menu van lokale seizoensingrediënten uit eigen moestuin.

Veenhuizen

Piepers en Paupers

Voor een snelle hap van kwaliteit ga je naar Piepers en Paupers op het Maallustterrein. Hier worden de lekkerste kroketten geserveerd met lokale ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan kroketten met kaas van kaasmakerij Kaaslust – op hetzelfde terrein te vinden – en, in het voorjaar, aspergekroketten. De huisgemaakte friet is overigens ook overheerlijk. Vooral met mooi weer is het hier goed toeven op het terras, ideaal als je een pitstop wilt maken tijdens een dagje weg.

Veenhuizen

Uitkijktoren ‘De Zeven’

Vanuit Veenhuizen kun je een prachtige fietstocht maken door het Fochteloërveen, een oorverdovend stil hoogveengebied waar je met een beetje geluk een kraanvogel kunt spotten. Navigeer zeker even naar de uitkijktoren in de vorm van een zeven. Vanaf de toren heb je een geweldig uitzicht over het veen.


Laatste nieuws