Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bewust vakantievieren bij Ljeppershiem in Friesland

Een oase van rust in Noordoost-Friesland.

Tekst: Karlijn Noordhof | Fotografie: Ljeppershiem

Dit artikel verscheen in Noorderland 2021-2

Genieten van de rust en natuur. Dat kan bij het kleinschalige vakantiepark Ljeppershiem van Aldert en Nynke de Vries. Zij laten hun gasten kennismaken met een duurzaam verblijf, midden in het ongerepte landschap van Noordoost-Friesland.

Groene vakantiebeleving

Aan het water, vlakbij het pittoreske dorp Westergeest én gelegen op historische grond. Waar nu het duurzame vakantiepark Ljeppershiem ligt, werd vroeger de Friese sport fierljeppen – polsstokverspringen – beoefend. Toen de deelnemers na een tijd vertrokken, kwam het terrein braak te liggen en bleef de bestemming jarenlang onbekend. Kwamen er misschien villa’s van grote projectontwikkelaars? Nee, dat zou zonde zijn, vonden Aldert en Nynke de Vries. Daarom besloten zij het stuk grond te kopen en het op een andere boeg te gooien: ze creëerden een intiem vakantiepark, met plek voor slechts een paar tiny houses. Met als doel? Friesland weer in the picture zetten, maar wél op een duurzame en kleinschalige manier. Nynke: ‘We willen gasten laten zien dat een milieubewuste vakantie ook mogelijk is.’

Biodiversiteit

Inmiddels telt het vakantiepark drie ecologische tiny houses – ook wel ecolodges genoemd – en is de vierde onderweg. ‘De huisjes ontwerpen en bouwen we zelf en houden daarbij rekening met het milieu.’ Zo worden de verblijven verwarmd door zonne-energie en wordt afvalwater gezuiverd door de naastgelegen rietvelden. Binnen genieten vakantiegangers van een comfortabele inrichting waarbij de natuurbeleving centraal staat: ‘Door de grote ramen heb je zelfs binnen het gevoel dat je buiten bent.’ Het ambitieuze tweetal doet er daarom alles aan om dat gevoel zo puur mogelijk te houden. ‘De natuur mag op Ljeppershiem z’n eigen gang gaan,’ vertelt Nynke. ‘We laten het gras net iets langer groeien, snoeien de struiken niet altijd weg en laten oude bladeren wat langer liggen zodat dieren gemakkelijker voedsel kunnen vinden.’ Dat werpt z’n vruchten af, want inmiddels is het terrein een oase voor veel (weide)vogels.

LjeppershiemEropuit in de omgeving

Alle tiny houses liggen aan het water en hebben een eigen aanlegplaats waar je naar hartenlust kunt vissen, zwemmen of met de boot eropuit kunt. Natuurliefhebbers hoeven het terrein dus niet te verlaten, maar wie er toch tussenuit wil, komt in de nabije omgeving van Ljeppershiem prima aan z’n trekken. Slechts een paar kilometer verderop ligt het Lauwersmeergebied en een dagtrip naar de Waddeneilanden is zo gemaakt. Liever de reuring opzoeken? In de nabijgelegen Elfstedenstad Dokkum is genoeg te beleven, maar ook grotere steden als Groningen en Leeuwarden zijn binnen een halfuurtje te bereiken.