Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Uniek overnachten: het Seinhuisje op Terschelling

Ontdek het mooiste plekje van Terschelling.

Tekst en fotografie: Annemarie Bergfeld

Zulke bijzondere overnachtingsplekjes kom je niet vaak tegen. Het historische Seinhuisje staat op het hoogste duin van Terschelling, dus uitzicht gegarandeerd. En wát voor een uitzicht. Journalist Annemarie Bergfeld sliep er twee nachtjes, met de Brandaris als trouwe buurman.

Het eerste wat je van Terschelling ziet als je het eiland met de veerboot nadert? De Brandaris natuurlijk, die opvallende vierkante vuurtoren die al meer dan vier eeuwen in West-Terschelling staat. Is het een beetje helder, dan steken zijn contouren al halverwege de Waddenzee scherp af tegen de Noordzeelucht.

Snel daarna springt een ander gebouw over de scheepsreling in het oog. Een gebouwtjé, eigenlijk. Het is bepaald niet groot of hoog, maar het valt wel op, op het hoge duin vlak naast de Brandaris. Het ‘Seinhuisje’ is de naam van het popperige huisje met het rode dak. Precies daar gaan we heen, mijn vriendin Silvia en ik; terug naar toen. 

Buurman Brandaris

De klim naar ons onderkomen voor de komende twee nachten was niet zo lang, maar wel een beetje steil. Stiknieuwsgierig én puffend van de steile tocht openden we de voordeur van ons huisje op het Kaapsduin. Voordat ik alle hoekjes van het huisje goed kan ontdekken, ben ik al weer afgeleid. 'Annemarie, kom kijken!' hoor ik Silvia, die op mij voorloopt en inmiddels het woonkamertje aan het ontdekken is, opgewonden zeggen. 'Té schattig dit!' En ja, wat is dit knus. Een plankje met  mooie (natuur)boeken, een verrekijker op de vensterbank, een maquette van het Drenkelingenhuisje op de Boschplaat, een heerlijke stoel met schapenvacht onder een goede leeslamp, een houtkachel, een fijne bank en dat uitzicht!

De komende twee nachten is de vuurtorenwachter van de Brandaris onze buurman, achter de toren ontwaren we het hele eiland en een groot stuk van de Waddenzee. Aan de andere kant, in de diepte, zijn naaldbomen en het Groene Strand onze buren. Van zulke buren zullen we vannacht geen last hebben. 

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over otters verscheen in Noorderland 2023-2. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 4 april 2023 in de winkels. In deze editie gaan we ’terug naar toen’: we bezoeken het oude Weeshuis in Bolsward, gaan langs bij Professor Pannenkoek in Orvelte en ontdekken het bekende “vlechtdorp” Noordwolde. Dit – en nog veel meer – lees je nu in Noorderland.