Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het Hondsrugpad: voor echte wandelfanaten

Dutch typical megalith stones in Drenthe

Wandelliefhebbers opgelet: de uitdagende, internationale wandelroute Hünenweg/Hondsrugpad is maar liefst 325 kilometer lang en verbindt twee natuurparken in Drenthe, Groningen en Duitsland met elkaar. 

De route, die vorig jaar nog werd uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022, verbindt twee UNESCO Global Geoparken: de Hondsrug aan Nederlandse zijde en TERRA.vita aan de Duitse kant. De internationale, bewegwijzerde route loopt van Osnabrück tot Groningen (of andersom) en is opgedeeld in 20 dagetappes.

De route

De Hünenweg/Hondsrugpad biedt wandelaars meer dan 325 kilometer gevarieerde landschappen met bijzondere geologische, archeologische en ecologische elementen. De hele route is bewegwijzerd door middel van gele routebordjes met een blauwe gebogen ’h’. Verder vind je op de route talrijke rustplaatsen met banken en schuilhutten en nieuwe informatieborden met audiobeschrijvingen.

Verbinding tussen geoparken

Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, over de Duitse grens en gaat verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het doorkruist ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.

Informatie

Meer informatie over de 20 etappes, met lengtes tussen 10 en 24 kilometer, is beschikbaar op de website. Daarnaast is er ook een bijbehorende app en een gedetailleerde routegids beschikbaar. Vanaf 2022 biedt de Duitse touroperator Hasetal Touristik GmbH ook wandelarrangementen op de Hünenweg aan.

Bron: Recreatieschap Drenthe | Beeld: Gajus / iStock

Routes
  • Dutch typical megalith stones in Drenthe sunrise just behind the stones with green grass and tree in landscape scene