Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zalig zoet: zo maak je zelf Engelse hot cross buns

Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele 

Dit recept verscheen in Noorderland 2022-3

Hot cross buns zijn heerlijke rozijnenbroodjes uit Engeland die traditiegetrouw rond Pasen gegeten worden. Ook in Nederland worden deze lekkere zoete broodjes steeds populairder. Probeer ze zelf ook: wij hebben het recept voor je.

Ingrediënten

Broodjes:

  • 350 ml melk 
  • 200 gr blanke rozijnen 
  • 25 gr roomboter 
  • 7 gr gedroogde gist 
  • 100 gr suiker
  • 600 gr patentbloem
  • 3 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemom 
  • 1 ei 
  • rasp van 2 sinaasappels 
  • rasp van 1 limoen 
  • 1 tl zout
  • 1 el zonnebloemolie (om in te vetten)

Kruis:

  • 75 gr bloem
  • 5-8 el water

Glazuur:

  • 5 el gember of abrikozenjam
  • 2 el water

Zo maak je hot cross buns

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Wel de rozijnen een paar minuten in warm water, giet af en dep goed droog. Smelt ondertussen de roomboter. 
  2. Meng de lauwwarme melk, gist en suiker door elkaar in een ruime kom en laat een paar minuten staan tot het gaat bruisen. 
  3. Voeg de bloem, koek- en speculaaskruiden, kaneel, kardemom, gesmolten boter, ei, rozijnen en de rasp van de sinaasappels en limoen toe. Voeg na 1 minuut mixen het zout toe en kneed tot een soepel en zacht deeg.
  4. Haal het deeg uit de kom, kneed tot een bol en vet de kom in met de olie en leg het deeg terug in de kom en dek af met folie. Zet het deeg 1 nacht in de koelkast. 
  5. Haal het deeg de volgende ochtend uit de kom, bestuif het aanrecht met wat bloem en kneed even door en maak er ongeveer 12 tot 14 bolletjes van.
  6. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 45 minuten rijzen op een warme plek. 
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van de broodjes, voorzichtig en niet te diep, kruislings in. 
  8. Meng de bloem en het water voor het kruis tot een dik papje. Het moet niet te vloeibaar zijn. 
  9. Doe dit in een spuitzak en knip hier een klein puntje vanaf en spuit een kruis op de broodjes. Bak de broodjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  10. Ga vervolgens met de glazuur aan de slag: verwarm de jam met het water. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk de broodjes direct met de jam. Serveer de broodjes direct warm.