Drie-in-de-pan: recept voor oud-Hollandse pannenkoeken

Het is een bijna vergeten Hollandse lekkernij: de klassieke drie-in-de-pan. Kleine, dikke pannenkoekjes die wel wat weghebben van de tegenwoordig ook in Nederland populaire American pancakes. Het belangrijkste verschil zijn de rozijnen van de drie-in-de-pan, die in de Amerikaanse pannenkoeken ontbreken. Een heerlijk nostalgisch gerecht, Noorderland deelt het recept met je. 


Traditioneel worden drie-in-de-pan met gist gemaakt, dan is het eigenlijk een soort platte oliebol. Wij gebruiken bakpoeder voor een wat snellere versie. Je kunt het bakpoeder ook vervangen voor 5 gram gedroogde of 15 gram verse gist. Los de gist dan op in handwarme melk voordat je deze met de droge ingrediënten mengt. Laat het beslag zo’n 45 minuten rijzen tot het volume met 1/3 toegenomen is.

Ingrediënten voor zo’n 20 pannenkoekjes:

  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 300 mililiter melk
  • 2 eieren
  • 100 gram rozijnen
  • snufje zout
  • 50 gram roomboter

Zo maak je drie-in-de-pan:

  • Doe de rozijnen in een bakje en zet ze onder water. Laat een half uurtje weken.
  • Doe de bloem, het bakpoeder en zout in een kom en roer de ingrediënten.
  • Schenk de melk in de kom samen met de eieren en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Smelt de roomboter in de magnetron en voeg dit toe aan het beslag.
  • Laat de rozijnen uitlekken en doe de rozijnen daarna ook in de kom. Roer opnieuw.
  • Bak daarna kleine pannenkoekjes van het beslag. In een grote koekenpan kun je drie kleine pannenkoeken maken (vandaar ook de naam).
  • Laat de pannenkoeken op laag vuur garen. Draai om zodra de bovenkant van het beslag begint te bubbelen. Laat daarna nog een minuutje op het vuur staan.

Dien op met wat je maar lekker vindt: kaneelsuiker, poedersuiker, stroop, jam en gebakken appeltjes zijn allemaal lekker opties!


Beeld: Unsplash

Laatste nieuws