Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept: knolselderijsoep met amandelen en chili

Het is een van de sterren van de winter: knolselderij. De knol is een goede toevoeging aan een kom verwarmende snert, maar hij kan zelf ook prima de hoofdrol spelen. We delen het recept voor deze heerlijk romige knolselderijsoep.

Knolselderijsoep met slagroom, geroosterde amandelen en chili-olie

Ingrediënten:

  • 850 gr knolselderij  
  • 60 gr blanke amandelen
  • 1 kleine prei
  • 1 teen knoflook 
  • 2 verse rode chilipepers 
  • 100 ml extra vergine olijfolie 
  • 2 el olijfolie
  • 1,5 l groentebouillon
  • 125 ml crème fraîche 
  • 200 ml slagroom
  • ½ tl zeezout
  • versgemalen peper naar smaak

Benodigdheden: 

  • staafmixer
  • mixer

Werkwijze:

  1. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Was de prei en snijd fijn. Pel de knoflook en snijd ook fijn. 
  2. Was de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd heel fijn. Doe de fijne stukjes peper in een pannetje en overgiet de peper met 100 ml extra vergine olijfolie. Laat dit 10 minuten op laag vuur trekken en laat daarna de olie afkoelen. 
  3. Verwarm 2 el olie en bak de knolselderij en de prei even aan, maar niet bruin. Blus af met de bouillon en kook gaar in 30 minuten. 
  4. Voeg de crème fraîche toe en pureer de soep met de staafmixer fijn. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe. 
  5. Breng de soep op smaak met versgemalen peper. 
  6. Rooster vervolgens de amandelen goudbruin in een koekenpan met een klein beetje olie.
  7. Klop ondertussen de slagroom lobbig met zeezout.
  8. Schenk de soep in mooie borden en schep een paar lepels lobbige room erop.
  9. Strooi ook de amandelen erop en proef hoe pittig de chili-olie is uitgevallen. Druppel deze er vervolgens naar smaak over de soep.

Tip: voor deze soep kun je eindeloos variëren met toppings. Vervang bijvoorbeeld de amandelen eens door hazelnoten of stukjes oud brood waar je in de oven met een beetje olijfolie en Parmezaanse kaas croutons van maakt. Of laat de chili-olie en slagroom achterweg en druppel wat truffelolie over de soep.

Receptuur en styling: Hester Oppedijk van Veen / PrinsesHeerlijk Foodstyling | Fotografie: José van Riele