Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x winterse uitstapjes in Friesland

Goldfinch (Carduelis-carduelis)

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: iStock

Het kwik daalt en de schaatskoorts begint weer toe te slaan. Maar zo lang het nog niet kan, of voor wie niets van dat geschaats moet hebben, zetten we drie andere wintertips op een rijtje. 

Overwinteraars spotten

Sommige luchtreizigers trekken spontaan naar het diepe zuiden, zodra het kwik daalt. Maar je hebt ook gevleugelde gasten die graag in ons ‘kouwe’ kikkerlandje blijven of het hoge(re) noorden juist opzoeken. In de winter zijn de weidse Friese landerijen dan ook getransformeerd in ganzenland. Dus: warme kleding aan, waterbestendig schoeisel onder de voeten én de verrekijker mee! Noard-Fryslân Bûtendyks, de Grutte Wielen en de Alde Feanen zijn populaire natuurgebieden voor deze overwinteraars. Benieuwd waar je soorten als de brandgans, de rotgans, de grauwe gans en kolgans aantreft? Neem een kijkje op de website van It Fryske Gea.

Elf steegjes door

Eigenlijk heeft Woudsend wel 19 stegen, die de centraal gelegen Midstrjitte met het water van de Ee en met het westelijk deel van het dorp verbinden. Maar met deze geselecteerde elf maakt het lieflijke dorpje een knipoog naar de Tocht der Tochten. Veel van de namen van de stegen herinneren aan de 18de en 19de eeuw. Aan de hand van de 23 informatieborden onderweg ontdek je wat zich er toen afspeelde. Ontdooien van het slenteren doe je bijvoorbeeld bij Omke Jan, de herberg aan de Iewal waar je onder de gebinten “boergondisch” kunt eten, drinken en slapen.

Dagje Hindeloopen

Voor een bezoek aan het eerste Friese schaatsmuseum in Hindeloopen én het schilderachtige stadje zelf – één van de kleinste Friese Elfsteden - mag je gerust een dag uittrekken. Behalve een uitgebreide schaatsencollectie zijn er authentieke werkplaatsen ingericht. Of herleef de historie van de Elfstedentocht en bewonder andere exposities, zoals de fototentoonstelling over de Elfstedentocht van 1997. In de museumwinkel ontdek je de originele Hindelooper schilderkunst. Lekker bijtanken is het in restaurant De Friese Doorloper.