Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Terug in Noord-Nederland: de wolf

Lang geleden was de wolf juist een goede vriend.

Eurasian wolf

Tekst: Kees Boele | Foto: Andyworks / iStock

Er is haast geen enkel ander dier dat zoveel tegenstrijdige gevoelens oproept als de wolf. Schapenhouders roepen op tot een nationale veldslag om voor eens en altijd af te rekenen met die gewraakte rover, tegelijkertijd hebben natuurbeheerders afgelopen zomer de feestmuts opgezet en beschuit met muisjes gegeten toen bekend werd dat in het Drents-Friese Wold de eerste welpjes dartelend gezien werden.

Kranten en sociale media slaan vaak vol op de trom als het over wolven gaat. Genieten van een prachtige boswandeling lijkt er niet meer bij, je zou zomaar eens een boze wolf tegen kunnen komen! Algemene conclusie is steeds maar weer dat Nederland te klein is voor een toproofdier als de wolf. Of is toch ook angst een groot, onderliggend probleem in de hoofden van vele nuchtere Hollanders?

Wolf, vriend en vijand

Eens, lang geleden, was de wolf een goede vriend. Al onze pekineesjes, herders en teckels zijn directe afstammelingen van wolven die zich vestigden rond kampen van mensen in de Steentijd. Net als jakhalzen ontdekten ze dat het goed toeven is in de buurt van die tweebenige jagers. Waarom zou je zelf achter herten aan gaan rennen als er voldoende slachtafval te vinden is? Wolven werden zo steeds tammer en mensen ontdekten dat het goed samenleven was met dit roofdier. Wanneer de eerste wolf gedomesticeerd werd en zich ging ontwikkelen tot de vele hondenrassen zal altijd in de nevelen van de prehistorie gehuld blijven. Duidelijk is wel dat het gebruik van deze dieren voor hulp bij jacht en bewaking zich razendsnel verspreidde over Azië en Europa.

Pas met de komst van veeteelt veranderde de wolf in een vijand. Schapen, geiten en jonge runderen pasten uitstekend in zijn dieet en de mens kreeg er een uitdaging bij.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over de wolf verscheen in Noorderland 2022-7. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we Emmen, gingen we aan de slag met lekkere herfstrecepten en somden we beestachtig leuke uitjes op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!

Natuur
  • Close shot of an eurasian wolf (Canis lupus lupus).