Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De dierenportretten van kunstenaar Hiske Wiersma

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Tjeerd Visser

De Friese beeldend kunstenaar Hiske Wiersma staat bekend om haar sprekende dierenportretten. Of het nu koeien, honden of geiten zijn; ze weet hun ziel te vangen en te weerspiegelen op het doek.

Oud en moe is de koe. Duizenden liters Friese melk gaf ze. Een ranke, hoekige achterkant, de kop gebogen. Haar houding ademt weemoed. Haar trage gang naar het einde is teder gevangen in olieverf. Beeldend kunstenaar Hiske Wiersma is ontroerd als ze het dier schildert. Een boer heeft haar gevraagd zijn “oerkoe” voor hem te schilderen. Ze is oud en ziek en heeft niet lang meer te leven. Hij heeft een bijzondere band met het dier en wil graag een mooie herinnering aan haar.

Maar als Hiske terugkeert om hem het portret te brengen, is de koe weer helemaal opgelapt en fit. ‘Het was ineens een heel ander dier. Het klopte niet meer. Ik stelde voor om haar opnieuw te schilderen, zoals ze nu is. Daar stemde de boer mee in. Dat werd het portret dat hij kreeg, de oude hield ik zelf. Het is me dierbaar en hangt bij ons in de woonkamer,’ vertelt Hiske in haar idyllische, door groen omzoomde huis in het Friese dorp Berlikum.

Ze woont er samen met haar vriend Anne-Arjen Blanksma en hun twee zonen Idwer en Erent, maar heeft er dankzij een extra aanbouw ook haar eigen galerie en atelier. In een aangrenzend pand bestiert Anne-Arjen zijn ambachtelijke lijstenmakerij. Al haar schilderijen worden dan ook vakkundig door hem ingelijst, voordat ze een plekje in de galerie krijgen.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over Hiske Wiersma verscheen in Noorderland 2022-7. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we Emmen, gingen we aan de slag met lekkere herfstrecepten en somden we beestachtig leuke uitjes op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!