Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vier dit weekend het Groningens Ontzet: de drie leukste activiteiten

Tekst: Museum aan de A, Rijksuniversiteit Groningen | Foto: Marcel den Os

Stad en provincie vieren dit weekend 350 jaar Groningens Ontzet, een moment waarop gevierd wordt dat Groningen het rampjaar 1672 had doorstaan. Tijdens het Groningens Ontzet, ook wel Bommen Berend genoemd, worden allerlei activiteiten georganiseerd. We zetten de leukste activiteiten voor je op een rij! 

Bommen Berend in Museum aan de A in Groningen

In het weekend van 26, 27 en 28 augustus staat Museum aan de A in Groningen helemaal in het teken van Bommen Berend. Het Bommen Berend Jeugdmuziektheater speelt op de historische binnenplaats zes keer een gratis voorstelling over liefde en vijandschap. In de familietentoonstelling Welkom in 1672 kun je kennismaken met vier kinderen die 350 jaar geleden in Groningen woonden. Daarnaast is de originele bomkogel uit die tijd te zien. De bom dook een paar jaar geleden op bij opgravingen in de stad. Archeoloog Gert Kortekaas vertelt het verhaal bij deze bijzondere bom. Daarnaast is er werk te zien van studenten van de Klassieke Academie voor schilderkunst. Zondag 28 augustus is het museum gratis toegankelijk. 

Bommen Berend Boeskoolfestival in Zuidwolde

Het dorpje Zuidwolde in Groningen verandert op zaterdag 27 augustus in een groot festivalterrein! Het Bommen Berend Boeskoolfestival staat in het teken van twee dingen: boeskool (zuurkool) en 350 jaar Groningens Ontzet. Je kunt lezingen bezoeken of deelnemen aan rondleidingen en sportwedstrijden. En er is eten, muziek en een kinderprogramma. Daarnaast wordt die dag het boekje BOESKOOL gepresenteerd. Daarin staat een fiets- en wandelroute over het unieke ‘boeskoolverleden’ van Zuidwolde. Deelnemers kunnen tijdens het festival de route fietsen en wandelen en worden onderweg getrakteerd op allerlei extra’s; van koolboerderijen bezichtigen tot rondleidingen door kerken.

Groningens ontzet bij de Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat op 27 augustus stil bij 350 jaar Groningens Ontzet. 's Middags is er een publiekssymposium in het Academiegebouw. Voor RUG-alumni zijn er op 27 augustus speciale activiteiten in het kader van een 'alumni-terugkomdag'. Daarnaast is het Academiegebouw op 27 augustus gedeeltelijk opengesteld voor publiek. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in verschillende zalen, zoals de Senaatskamer en de Heymanszaal. In de centrale hal van het Academiegebouw staat speciaal voor de gelegenheid een heuse 'pop-up store'. Hier zullen verschillende thematische geschenken verkrijgbaar zijn, zoals reproducties van prenten uit 1672, een ansichtkaartenset en een gelimiteerde Groningens Ontzet-puzzel van Frans Le Roux.