10 september: middeleeuws festival bij Fries Museum

Lees ook

Tekst: Fries Museum | Fotografie: David Vroom

Tijdens de gratis opening van de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur op zaterdag 10 september waan je je in het Fries Museum volledig in de middeleeuwen.
De nieuwe tentoonstelling wordt deze dag geheel in stijl omgetoverd tot middeleeuws festivalterrein met activiteiten voor jong en oud. Proef middeleeuws bier met een bierproeverij door Grutte Pier Brouwerij. Speciaal voor de tentoonstelling brouwden zij een bier met gruit; het middeleeuwse alternatief voor hop.

Of ga zelf aan de slag en ontdek welk middeleeuws ambacht bij jou past of bezoek een minicollege gegeven door conservator Diana Spiekhout of historicus Bert Looper. Net als de entree zijn ook alle activiteiten gratis, maar je hebt wel een kaartje nodig, die je via de website van het Fries Museum reserveert. Wees er snel bij, want vol is vol.

De middeleeuwen in het NoordenVan 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen. Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in het Duitse Ostfriesland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven.

 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook