Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 x zomers leesvoer voor aan het water

View from dune top over North Sea

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: CreativeNature_nl / iStock; met dank aan uitgeverij Podium, uitgeverij Nieuw Amsterdam

Op een schitterende zomerdag, terwijl je dobbert op het water of met je voeten in het zand over de Waddenzee tuurt, wil je een goed boek open kunnen slaan. 

Noorderland geeft je zomerse boekentips: neem bijvoorbeeld een duik in de Nederlandse zwemgeschiedenis of maak een reis langs de Waddenkust. Zo geniet je nog net een beetje meer van de zomer!

De grote zomer

Al lezend in De grote zomer van Ewald Arenz is het onvermijdelijk af en toe weg te dromen en te mijmeren over zomers die ooit waren. In deze coming-of-age-roman is de hoofdrol weggelegd voor de 16-jarige Frieder die in plaats van met zijn familie op vakantie te gaan de hele zomer moet studeren bij zijn norse opa thuis. De zomer neemt een wending als Frieder zijn eerste liefde ontmoet en erachter begint te komen hoe zijn familie in elkaar zit. Een verhaal dat je meeneemt terug in de tijd, naar allerlei eerste keren. 

Ewald Arenz | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | €23,99

Water pakken

Nederland ligt voor grote delen onder de zeespiegel en kent daarom een rijke geschiedenis als het gaat om (het bedwingen van) water. Zwemmen, tegenwoordig vooral een activiteit ter ontspanning, speelt hierin een belangrijke rol. Kirsten van Santen dook voor Water pakken letterlijk in de geschiedenis van het zwemmen en onderzocht de culturele betekenis door al zwemmend in contact te komen met gelijkgestemden door heel Nederland. Het is een literaire ode aan het water en een verkenning van de “Nederlandse natte wildernis” die wordt verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van de auteur en de verschillende soorten waterfanaten die zij onderweg tegenkomt. 

Kirsten van Santen | Uitgeverij Atlas Contact | €21,99

Langs de kustlijn

Maak je klaar voor een reis langs de Waddenzee, want Dorthe Nors neemt je in Langs de kustlijn mee in haar kleine Toyota voor een rit die begint in het Deense Jutland en eindigt bij Den Helder. Al eeuwenlang liggen er adembenemende landschappen langs een unieke zee die wordt afgebakend met een hele rij eilanden die minstens zo bijzonder zijn. Het is een spectaculair stukje wereld, dat niet alleen is gevormd door de getijden, maar ook door de mensen die er wonen. Dit alles komt aan bod in het verhaal van Nors: de talen, de geschiedenis en de kracht van de natuur.

Dorthe Nors | Uitgeverij Podium | €22,50

Geen categorie
  • View from dune top over sunset in North Sea from the island of Ameland, Friesland, Netherlands