Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een ticket naar Domecilië

Fotografie: Domecilië / BuitenLand

Zit een reis naar het buitenland er dit jaar niet in? Geen zorgen; een verblijf op Domecilië, een klein “dorpje” middenin Drenthe, biedt je een perfecte én duurzame herkansing.

Droomplek

Zelf een aantal accommodaties bouwen vanuit de vrije hand. Dat was de droom van Evelien Suij, eigenaresse van Domecilië. Die droom werd zo’n drie jaar geleden werkelijkheid toen er een plek vrijkwam op BuitenLand, een camping in het Drentse Nieuw-Amsterdam. Nee, hier vind je geen caravans of tenten, maar unieke huisjes die zelf gebouwd zijn door ondernemers en particulieren. Zij krijgen op BuitenLand de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten en zelf een bijzonder onderkomen te creëren, zo ook Evelien en haar vrienden. Toen er een grasveldje aan de bosrand van het kampeerterrein leegstond, begon het balletje bij hen te rollen: ‘We zagen de lege plek en begonnen meteen te dromen.’ Evelien tikte bovendien een grote voorraad houten balkjes op de kop en wist meteen: ‘Daar moeten we op de camping iets bijzonders mee doen.’ De club vrienden zag vervolgens op het internet zogeheten “domes” voorbijkomen: bijzondere huisjes met een koepel waardoor je helemaal één bent met de natuur. Evelien: ‘We maakten een proefmodel en we waren gelijk enthousiast.’

Onder de sterren

Na een aantal jaar af en aan gebouwd te hebben staan er nu vijf domes, ieder geschikt voor maximaal zes personen, op het terrein van BuitenLand. ‘Ze staan bij elkaar op een afgezonderd veldje en vormen samen een klein dorp: Domecilië, afgeleid van domicilie, oftewel ‘verblijfplaats.’’ Niet alleen de vorm – de koepel die ook open kan zodat je zicht hebt op de sterrenhemel – van de domes is uniek, maar ook het duurzame karakter maakt de huisjes in alle opzichten bijzonder. De domes zijn namelijk helemaal zelfgemaakt en bestaan uit natuurlijke en gerecyclede materialen: zo is de vloer opgetrokken van oude reclameborden!’ Hierdoor is geen enkele dome hetzelfde en zijn zelfs de stijlen binnenin helemaal verschillend: ieder huisje heeft een eigen thema dat naar een ander deel van de wereld verwijst, en dat maakt het vakantiegevoel al helemaal compleet. Tel daar de sfeervolle pelletkachel, het grote kampvuur, de compleet ingerichte buitenkeuken en het eindeloze uitzicht op de sterren bij op en het grote genieten kan bij het Drentse Domecilië écht beginnen.