Lifestylemagazine over Noord-Nederland

31 juli, 7 en 14 augustus: Ontdek het verleden van het Sleenerzand

Tekst: Staatsbosbeheer | Fotografie: Ineke van Os

Benieuwd naar de verhalen van het Sleenerzand? Ga dan mee met de wandelexcursie door boswachterij Sleenerzand. Deze zomer kun je op 31 juli en 7 & 14 augustus met een gids van Staatsbosbeheer een bijzondere wandeling maken door dit natuurgebied met vele zichtbare sporen uit het verleden.

De geschiedenis van het Sleenerzand is rijk. Toen de eerste mensen zich hier vestigden, was Drenthe nog een oerwoud. Het Trechterbekervolk, zo genoemd naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten, bouwden hunebedden van granieten zwerfkeien. Het hunebed De Papeloze Kerk is een mega-exemplaar, met een deksteen van 25.000 kilo.

Bijzonder is ook de Galgenberg, waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden. Gelukkig is het nog altijd stil in het Sleenerzand.

Tijdens de wandeling neemt de gids van Staatsbosbeheer je mee op pad, voor een reis terug in de tijd. De tocht is geschikt voor het hele gezin, jong en oud. Je leert en ontdekt van alles over de archeologie van het Sleenerzand.

Praktische informatie

Vooraf aanmelden voor deze activiteit is noodzakelijk en kan hier.

De wandelexcursie vindt plaats op 31 juli en 7 & 14 augustus. De wandeling start om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten bedragen € 6 voor volwassenen en € 4 voor kinderen t/m 12 jaar.

Startplaats: parkeerplaats Bos van de toekomst, Slenerweg in Schoonoord.