Lifestylemagazine over Noord-Nederland

27 juli: fietsexcursie langs de hunebedden en grafheuvels van het Valtherbos

Tekst: Staatsbosbeheer | Foto: Ineke van Os /  Staatsbosbeheer

Zin om de historische plekken van het Valtherbos in Drenthe te ontdekken? Ga dan mee met deze gevarieerde fietsexcursie, georganiseerd door Staatsbosbeheer. Op 27 juli kun je met een gids een prachtige fietstocht van zo’n 11 km maken door het Valtherbos, een mooi natuurgebied met zichtbare sporen uit het verleden.

In Drenthe zijn meerdere hunebedden en grafheuvels zichtbaar aanwezig. Hunebedden zijn de oudste monumenten die in Nederland te vinden zijn. In de IJstijd werden grote keien naar Drenthe meegevoerd en daarvan werden de hunebedden gebouwd. Ze werden vlak bij de nederzettingen van het Trechterbekervolk gebouwd. Je vindt er daarom soms een aantal vlak bij elkaar.

Tijdens de fietsexcursie leer en ontdek je van alles over de geschiedenis van hunebedden en grafheuvels. Er wordt onderweg vijf keer gestopt en een korte wandeling gemaakt om een aantal hunebedden en de grafheuvel Eppiesbergje te bekijken. Daarnaast wordt het Onderduikhol bezocht en ook de plek van het archeologisch onderzoek van de twee eeuwen geleden verdwenen Valtherschans wordt aangedaan.

Informatie en aanmelden

De fietsexcursie vindt plaats op woensdag 27 juli om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De afstand is zo'n 11 km, waarvan 4 km over stevige zandpaden wordt gefietst. Vooraf online aanmelden is noodzakelijk via de website van Staatsbosbeheer. De kosten bedragen €7,50 per persoon en men dient een eigen, stevige fiets mee te nemen.

De tocht begint op de parkeerplaats bij Eppiesbergje, een grote grafheuvel in de akkers ten noorden van de weg van Odoorn naar Valthe.