Lifestylemagazine over Noord-Nederland

26 juli en 16 augustus: de schaapskudde van het Dwingelderveld

Female Shepherd and flock of sheep at a foggy sunrise in the woods

Tekst: Natuurmonumenten | Fotografie: pidjoe / iStock

Het Dwingelderveld is een Nationaal Park uniek in zijn soort: het is namelijk het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. En om deze in de juiste conditie te houden lopen er elke dag twee herders met hun kudde Drentse heideschapen heen en weer over het veld. Wie alles wil weten over de werkzaamheden van de herder, zijn schapen en zijn honden, moet 26 juli of 16 augustus bij bezoekerscentrum Dwingelderveld zijn. 

Op dinsdag 26 juli en dinsdag 16 augustus komt herder Michiel Poelenije van de Ruiner schaapskudde met een klein koppel schapen en zijn honden naar bezoekerscentrum Dwingelderveld. Daar laat hij zien hoe zijn honden werken met de schapen en vertelt hij de belangstellenden alles over het Drents heideschaap en over zijn werkzaamheden als herder op het Dwingelderveld. Om 14.00 en 15.00 uur kunnen liefhebbers bij het bezoekerscentrum zijn honden aan het werk zien.

Voor de kinderen is er een leuke viltactiviteit tussen 13.00 en 15.00 uur (vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan hier). Tijdens deze activiteit krijgen ze uitleg over vilttechnieken en maken ze, zelfstandig of met wat hulp, een mooi schilderijtje of armbandje van gekleurde schapenwol. Ook leuk voor volwassenen om te kijken of zelf te doen.

Praktische info

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Benderse 22

7963 RA Ruinen

Uittips
  • Female Shepherd and flock of sheep at a foggy sunrise in the woods