Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De mooiste bestemmingen in Noord-Holland: tips voor de zomer

Fotografie: Tobias Marks / Unsplash

De zomer is de populairste tijd van het jaar om te reizen. Van zonneschijn en een zacht briesje krijg je zin om nieuwe plaatsen en landen te ontdekken. Hoewel weinig mensen onmiddellijk aan de provincie Noord-Holland denken, is deze aanbeveling een ronduit fascinerende verleiding. Iedereen kan hier zijn eigen amusement vinden, of het nu sportief of ontspannend is.

Een van de vele te ontdekken attracties kan overal mee naartoe genomen worden. We hebben het over 777. Je kunt van de spellen en alle comfort van je vakantie genieten, terwijl je misschien zelfs je vakantiefondsen een beetje verhoogt. De populairste en mooiste bestemmingen in Noord-Holland vindt u hieronder.

Tussen de Noordzee en het IJsselmeer

Dit is precies waar deze bijzondere streek ligt, met 2671 km² om te verkennen. Dit gebied is niet enorm groot, maar het heeft zoveel te bieden dat een vakantie alleen misschien niet genoeg is om deze boeiende streek in detail te ervaren.

Het is de moeite waard om van tevoren een kort overzicht van deze prachtige plek te krijgen, zodat u zelf de meest interessante bestemmingen kunt kiezen. Idealiter verkent u Noord-Holland met uw eigen vervoermiddel, zodat spontane stops altijd mogelijk zijn.

Texel, een plaats op het noordelijkste puntje

Vanuit Den Helder duurt het slechts 20 minuten met de veerboot om van de 30 km lange zandstranden van het eiland te genieten. Een droomachtige must voor elke zonaanbidder die van rust en stilte houdt. Op het grootste van de West-Friese eilanden valt veel te bewonderen. De Hooge berg is gegroeid door sedimentatie gedurende 130.000 jaar. Sinds het begin van de jaren zestig bevindt zich hier het unieke insectenreservaat van heel Nederland: "De Zandkuil".

Vanaf de vuurtoren kunt u genieten van een prachtig panoramisch uitzicht en u tegelijkertijd van bovenaf vergapen aan de duizenden schapen. Op bijzonder heldere dagen is vanaf de 150 jaar oude vuurtoren ook het naburige eiland Vlieland te zien.

De rijkste gemeente van de regio

is Bloemendaal aan Zee. U kunt hier gemakkelijk komen met de bus, rechtstreeks vanuit Amsterdam. De plaats werd beroemd om zijn prachtige strandpaviljoens, wat leidde tot de reputatie dat Bloemendaal het Nederlandse Ibiza was. Dit maakt de badplaats ideaal voor jongeren en feestbeesten om een levendig feest te houden met een prachtig decor. Je kunt hier de hele nacht dansen.

Aangezien het strand zich over een groot gebied uitstrekt, vinden ook nudisten er hun plaats en zelfs de geliefde viervoeters hebben hun eigen gedeelte waar ze met hun baasjes kunnen ravotten en nieuwe vrienden kunnen maken. Wie niet alleen op zoek is naar zon en feest, kan ook de betoverende fauna in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bekijken. Hier kunt u wilde konikpaarden, Schotse Hooglanders en damherten tegenkomen.

Aalsmeer, de plek voor watersporters

Bijna 30% van de gemeente is bedekt met water. In het verleden waren er zoveel alen dat dit dier zijn naam aan het landschap heeft gegeven. Met zo'n grote watervoorraad gedijen planten goed. Aalsmeer is daarom het bolwerk van de bloemen- en sierteelt. Het is ook de thuisbasis van de grootste bloemenveiling ter wereld en een enorm staatsonderzoeksinstituut voor bloementeelt. Aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder kunnen watersporters hun hart ophalen in een adembenemende omgeving. Je kunt er goed kajakken en suppen, maar er worden ook rondvaarten aangeboden.

De gezelligheid van Haarlem

Regelmatig bezocht door vele Amsterdammers als het nachtleven te proeven is. Het strand met zijn clubs, bars en pubs is een bijzondere attractie. Vergeet voor die tijd niet te gaan winkelen in het centrum van de stad.

Interessant voor de kleintjes is de kindermaand oktober. Alle activiteiten zijn speciaal op hun behoeften afgestemd, zodat ze veel plezier kunnen hebben. In Haarlem vindt u veel kerken en mooie hofjes. Deze laatste waren speciaal ontworpen als onderkomen voor alleenstaande bejaarde vrouwen en werden gul geschonken door de burgers zelf.

Waterland voor vele belangen

Waterland is niet de naam van de vroegere bioscoopfilm, maar een prachtige, zeer veelzijdige plaats in Noord-Holland. Dankzij de uitgestrekte heidevelden heeft zich een soortenrijk natuurgebied kunnen ontwikkelen, dat prachtig is om vanaf het water te verkennen.

Daarnaast kunt u zich uitleven met talloze watersporten in de Gouwzee. Daarna kunt u zien hoe kaas wordt gemaakt op enkele boerderijen in Katwoude. Dit zal u hongerig maken, wat u kunt stillen in het typisch Nederlandse dorpje Zuiderwoude. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Je hebt echt het gevoel dat je een tijdreiziger bent - fascinerend. De weegschaal van Monnickendam, die rond 1670 als heksenweegschaal zou hebben gediend, biedt een lichte griezelfactor. Het werd gebruikt om over vele lotsbestemmingen te beslissen.

Een kleine selectie als voorgerecht

Er is een grote verscheidenheid aan andere ontdekkingen die u niet mag missen. Kortom, men kan niet anders dan in vervoering raken over deze veelzijdige streek. Moderniteit en traditie worden op een unieke manier gecombineerd, zonder saai of droog over te komen. Integendeel, het is opwindend en cultureel verrijkend voor elke bezoeker aan Noord-Holland.