Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Weekendtip: bezoek de Tall Ships Races in Harlingen

Tekst en foto: Harlingen Sail

Harlingen is er klaar voor: op donderdagmorgen 14 juli verwelkomt de stad maar liefst 40 schitterende tallships. De traditionele "Sail In Parade" is de start van een vierdaags evenement met een uitgebreid en verrassend programma.

Grootste evenement van Nederland

Naar verwachting komen er 300.000 bezoekers naar de Friese havenstad. Daarmee is het een van de grootste evenementen van Nederland. Er zijn concerten van topartiesten op verschillende podia, spacecruisers betoveren de historische binnenstad en een reuzenrad biedt een magnifiek uitzicht op de onbetwiste sterren van de show die vier dagen lang de haven versieren: de tallships. Dit jaar komen ze uit Denemarken, Polen, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België, Noorwegen, Finland, Letland en Oman. Publiek mag aan boord en kan ook meevaren. Tickets kunnen vooraf worden besteld via de website en indien nog beschikbaar ook nog op het evenemententerrein.

Diverse festiviteiten

De eerste tallships worden donderdag 14 juli rond 11.00 uur in de haven verwacht, waarna de festiviteiten losbarsten. De concerten zijn op de podia op het uitgestrekte evenemententerrein: de Nieuwe Willemshaven, de Vluchthaven en de Zuiderhaven.

Vast onderdeel bij de Tall Ships Races is ook de zogeheten "crewparade", een vrolijke optocht door het centrum van Harlingen waar de bemanningen van de schepen zich in uniform of bont uitgedost presenteren aan het publiek. De parade wordt opgeluisterd door muziek van onder andere dweilorkesten. Verder vind je op zaterdag en zondag bij de Zuiderhaven de Bonte Markt met een keur aan standhouders. Op de Vluchthaven vindt vier dagen lang een vintage-markt plaats; omlijst met muziek en foodtrucks. Daarnaast kun je tijdens het evenement de expositie In love with Ceceilie bekijken, verzorgd door het Hannemahuis en het Fries Scheepvaartmuseum.