Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 juli: Landelijke Zonnekijkdag

Hot summer or heat wave background, orange sky with glowing sun

Tekst: Forum Groningen | Fotografie: Xurzon / iStock

Tuur naar de zon, veilig door een telescoop, op het dak van het Forum Groningen!

Op zondag 3 juli, tijdens Nationale Zonnekijkdag, staan er 's middags op het dak van het Forum telescopen met speciale filters om veilig de zon te bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen laten je met speciale telescopen de zon zien zoals je die niet eerder zag.

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen.

Specialisten van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen staan klaar om bezoekers de zon te tonen. Zij zorgen voor de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er donkere vlekken zichtbaar wanneer je wit-gefilterd licht gebruikt: die zonnevlekken vertellen van alles over de mate van activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren behalve één roodtint uit het zonlicht worden weggefilterd  wordt een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die soms groter zijn dan de aarde.

Juist in deze periode van het jaar vertoont de zon sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien. Laten we hopen op een onbewolkte dag!

Forum Groningen organiseert deze middag in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Je mag hier gratis gebruik van maken.

Uittips
  • Summer background, orange sky with glowing sun