Nieuwe autopuzzeltocht Westerwolde: Natuurparadijs tussen Schansen

Lees ook

Tekst en fotografie: LocalGroningen

Een tijdje terug bracht LocalGroningen al een eerste route door Westerwolde uit, “De overwinning van het Bourtanger moeras”. Deze route loopt vanaf Stadskanaal door het zuidelijk deel van Westerwolde. Maar Westerwolde heeft nog zo veel meer verhalen en geheimen. Daarom kun je nu ook de nieuwste route van LocalGroningen gaan beleven: “Natuurparadijs tussen Schansen”.
Deze nieuwste route voert je door de voor velen nog onbekende grensstreek en neemt je mee in verhalen over de rijke geschiedenis, over de oude vestingen Oudeschans en Bourtange, de burcht Wedde, over heldendaden en smokkelaars, over het innemende landschap. Dit Westerwolde – voorheen een zandrug omgeven door een ondoordringbaar moeras, als een eiland in ’t veen – is een eeuwenoud, intiem essenlandschap met kronkelende riviertjes, land dat bolt en glooit, hooilanden die vol staan met bloemen.

Ontdek De Lethe – met één voet in Duitsland; een bijzonder natuurparadijs met bloemrijke graslanden waar men kan genieten van een diversiteit aan fauna als vlinders en ruim 40 soorten zangvogels. Ontdek ook een unieke weg als rijksmonument (de enige in Nederland), een bedenkelijke herinnering aan WO-II, een griezelberg, natuur die weer de natuurlijke loop mag hebben, en nog veel meer. En dat allemaal binnen een route van ca. 50 km.

Onderweg worden suggesties geboden voor de mooiste plekjes voor een wandeling, leuke galeries, streekproductenwinkels en waar je lekker kunt eten, drinken, enz. De autopuzzelroute start bij Restaurant de Piekenier in het centrum van het mooie vestingstadje Oudeschans. Hier kom je direct in de juiste sfeer voor de route; de historie ligt hier voor het grijpen. De route eindigt – hoe kan het anders – bij de vesting Bourtange. Een bezoek aan deze vesting is ook zeker een aanrader. Alle ervaringen en belevenissen van de route komen daar weer samen; een goed moment de route af te sluiten op één van de leuke terrasjes in de vesting.

Laatste nieuws

Zie ook