Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag: op deze plekken kan het

Een eeuwenoude traditie in het noorden. 

Dauwtrappen

Het is een echte traditie op Hemelvaartsdag: dauwtrappen, een activiteit waarbij je in alle vroegte eropuit trekt om de natuur te zien ontwaken. Ga ook vroeg uit de veren: wij zetten de mooiste excursies op Hemelvaartsdag – dit jaar op donderdag 9 mei – voor je op een rij.

Dauwtrappen

Dauwtrappen is in het noorden van Nederland een traditionele bezigheid op Hemelvaartsdag: in de vroege ochtend opstaan om een wandeling door de natuur te maken. Vroeger werd er met blote voeten over het natte gras gedanst. Het dauw zou namelijk een zuiverende werking hebben. Bij deze wandelingen mag je de schoenen aanhouden, maar het prachtige landschap onder een deken van mist en dauw is er niet minder om.

Drents-Friese Wold

Vanuit Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha organiseert Staatsbosbeheer op Hemelvaartsdag een eigentijdse versie van deze oude traditie. Ga mee met de gids voor een afwisselende en ontspannen wandeling. Deze begint om 06.00 uur bij het Buitencentrum en duurt zo'n 2 tot 2.5 uur. Deelname bedraagt €9,50 voor volwassenen; kinderen tot en met 12 jaar betalen €6. Je kunt je vooraf aanmelden via de website van Staatsbosbeheer.

Drentsche Aa

Op de vroege morgen van de Hemelvaartsdag kun je ook een wandeling maken door het beekdal van de Drentsche Aa. Onderweg zie je de natuur ontwaken en vertelt een gids onderweg over dit gebied. De start is om 6.00 uur bij de parkeerplaats van café-restaurant De Drentsche Aa in Schipborg. De wandeling duurt ongeveer 3 uur. Deelname aan deze excursies is gratis, wel wordt er na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Ennemaborg

Ontdek de natuur op z'n mooist tijdens een dauwtrap-excursie op Landgoed Ennemaborg in Midwolda. Om 05.00 uur trek je met een gids van Het Groninger Landschap eropuit en ontdek je onder andere reeën, hazen, konijnen en vele zangvogels die de ochtend tegemoet zingen. Na de wandeling over het landgoed staat er een ontbijtje voor je klaar in het Koetshuis. Je kunt je vooraf opgeven via de website van Het Groninger Landschap. Deze activiteit duurt in totaal 3 uur en deelname is vanaf €7,50 per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis). Trek waterdichte schoenen aan en neem een verrekijker mee!

Uittips
  • Nationaal Park Drentsche Aa, Staatsbosbeheer
  • Adobe Stock