Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6 juni: beleef de Dag van het Kasteel bij de Menkemaborg

Tekst: Museum Menkemaborg | Foto: Rudy Brinkman

Op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, wordt de landelijke Dag van het Kasteel gehouden. Speciaal voor dit evenement zijn op de Menkemaborg in Uithuizen de bewoners even terug en laten zij zien hoe het leven op een Groninger borg er in de 18de eeuw uitzag.

Als bezoeker waan je je die dag ook even in de 18de eeuw. De bewoners – de leden van Hofdansvereniging Plaisir Courtois figureren als de familie Alberda van Menkema – flaneren van 12.00 tot 16.00 uur rond in en rondom de Groningse borg en in de tuin. Een prima gelegenheid om 'een leven op stand' van nabij mee te maken en je te wanen in de 18de eeuw.

De bewoners drinken die dag bijvoorbeeld een kopje thee in het theehuis, maar gaan ook dansen op het voorplein van de borg. Ze doen een bijzonder spelletje met een harlequin, waaraan de bezoekers ook mee mogen doen. Het is niet alleen geacteerd spel, want in de borg zijn de bewoners in verschillende kamers te vinden. Ze zitten rustig te lezen of te borduren, schrijven een brief of doen een spelletje. Wil je zien hoe een dame aangekleed wordt door de meid? In de slaapkamer wordt een stiekeme blik gegeven onder de rokken. Kortom, de vroegere tijden komen tijdens de landelijke Dag van het Kasteel weer tot leven!