Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 en 6 juni: Pinksterspektakel bij de Fraeylemaborg

Tekst: Fraeylemaborg | Foto: Wilco van der Laan

Tijdens de Pinksterdagen, en de landelijke Dag van het Kasteel, gaat Museum Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren terug naar de roerige tijden van de 17de eeuw.

In het park achter de borg zorgt een kampement met ruim 50 historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten en wapenhandelingen.De soldaten houden wapenexercities, ze raken slaags met elkaar en laten zien hoe je met een rapier moet vechten. Een spreekstalmeester geeft uitleg. Er wordt op authentieke manier gekookt en de slaaptenten kunnen worden bezichtigd. In de veldsmidse wordt gedemonstreerd hoe kogels worden gesmeed. Natuurlijk valt er van alles te eten en te drinken.

Bij dit historische evenement is ook de toegang tot de Fraeylemaborg inbegrepen, met 16 fraai ingerichte kamers en bovendien de zolder en de toegang tot de toren. In het Koetshuis is een tentoonstelling te zien in het kader van het rampjaar 1672. Borgheren Rengers en Piccardt staan daarin centraal.

Activiteiten voor kinderen

Tijdens dit evenement is er ook speciale aandacht voor de (klein)kinderen. Ze kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel of vechten met een kinderpiek. Er is een leuke speurzoektocht in het teken van het rampjaar 1672. Kinderen kunnen een kogel meekrijgen die gegoten is in het kamp.

Op beide Pinksterdagen, zondag 5 en maandag 6 juni 2022, speelt alles zich af tussen 11.00 en 17.00 uur. Toegang kost voor volwassenen €7, kinderen 2 t/m 17 jaar €2,50.