Tekst en beeld: De Theefabriek
Op vrijdag 13 mei 2022 opent De Theefabriek de semipermanente tentoonstelling Heren van de thee. Deze tentoonstelling is gebaseerd op de succesvolle Indische roman van Hella Haasse, die zich afspeelt in het land waar Hella Haasse zelf werd geboren en haar jeugd doorbracht. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 30 november 2025.
In Heren van de thee vertelt zij het verhaal van het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop, en van hun gezinsleven op de afgelegen theeonderneming Gamboeng op Java. In 1871 vertrekt Rudolf Kerkhoven vanuit Nederland naar Nederlands-Indië, in navolging van zijn ouders en andere familieleden die op West-Java verschillende theeondernemingen exploiteren. In 1873 begint hij met de ontginning van de afgelegen theeonderneming Gamboeng. In 1878 trouwt Rudolf met Jenny Roosegaarde Bisschop, gevolgd door de geboorte van zes kinderen.
De roman Heren van de thee berust op archiefmateriaal van de nazaten van de personages in de roman. Het archief bevat foto’s, schilderijen en documenten, waaronder een paar duizend brieven van de hand van Rudolf Kerkhoven. Aan de literaire bewerking van dit omvangrijke materiaal besteedde Hella Haasse ongeveer zeven jaar, waarvan drie volledig. Zelden werd in de Nederlandse letteren aan oude familiearchieven zo’n meesterlijke vorm gegeven.
De Theefabriek heeft de weg van Hella Haasse in omgekeerde richting bewandeld. Voor de tentoonstelling is in hetzelfde archief gezocht naar de foto’s, schilderijen en documenten waar Haasse haar roman op heeft gebaseerd. Aan de hand hiervan brengt het theemuseum het leven van Rudolf Kerkhoven en zijn gezin in beeld. Ook worden persoonlijke bezittingen getoond die door de nazaten ter beschikking zijn gesteld.
De tentoonstelling Heren van de thee brengt hiermee niet alleen het meesterwerk van Hella Haasse tot leven, maar ook de theegeschiedenis van Nederlands-Indië. Rondom de tentoonstelling worden meerdere lezingen georganiseerd.