Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op pedalen en pontjes in De Alde Feanen

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Fonger de Vlas

Stel nou dat je niet zo nautisch bent ingesteld, maar tóch graag op verkenning wilt door het waterrijke labyrint van Nationaal Park De Alde Feanen. Slimme tip: stap op de pedalen en pak onderweg de pont. Zo kom je nog ‘es ergens. Zelfs tot in ’t hart van dit wonderschone Friese merengebied.

Het kan best spoken op It Wiid, het grote meer vanwaar veel vaarverkeer de natuurlijke doolhof in verdwijnt die de Alde Feanen heet. Een wijdvertakt stelsel van grote plassen en kleine haarvaten, van petgaten en moerasbossen, rietlanden en ruigtes. Maar goed, niet alle dagen even spiegelglad en sereen. En met windkracht 5 wordt het al behoorlijk lastig om de pont behoorlijk af en aan te meren. Dingen die je als fietser in dit gebied even goed in ’t vizier moet houden. Dus: vooraf checken óf en tot hoe laat je transport beschikbaar is loont de moeite. Want een pontjesroute is prachtig – we passeren er maar liefst vier op ons rondje – maar dan moeten ze natuurlijk wel in de vaart zijn.

De kopploeg van drie

Earnewâld (Eernewoude) is ons startpunt. Zeilscholen, rondvaartbedrijven en verhuurders van álles wat maar varen wil vind je hier. Fietsen kun je huren – laadpunten voor de e-bike zijn er onderweg genoeg - of meenemen, en dan stal je de auto eenvoudig op het grote parkeerterrein net buiten het dorp. Of aan de andere kant van het water; de pont pendelt tussen dorps en het bezoekerscentrum van het Nationaal Park de Alde Feanen. Als je goed kijkt kun je vanaf hier De Marathonriders zien zweven op het water. Het zijn oud-marathonschaatsers Jos Niesten, Hilbert van der Duim en – de lokale favoriet! – Jeen Wester die op It Wiid hun posities innemen. Beeldend kunstenaar Hans Jouta vereeuwigde de kopploeg van drie, een werk in staal gegoten. Op een steenworp afstand ontwaar je ook een otter, in brons. Ter hoogte van het oude sluisje glijdt zijn blik verlangend over het meer, waar hij een visje hoopt te verschalken.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over Nationaal Park De Alde Feanen verscheen in Noorderland 2022-2. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer spraken we met NOS-weerman Peter Kuipers Munneke, gingen we op drogevoetentocht in Groningen en gingen we aan de slag met ons eigen “voorjaarstuintje”. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!