Luistertip: nieuwe podcast van Fries Museum over ‘à la campagne’

Tekst en foto: Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een podcast gemaakt bij de nieuwe tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet. Daarin gaat radio- en televisiepresentator Andrea van Pol in gesprek met Sandra Kisters, hoofd sector collectie en onderzoek bij Museum Boijmans van Beuningen, en ontmoet ze boswachter Henk Ruseler. 

In de podcast spreekt Andrea van Pol met Sandra Kisters over 19de eeuwse schilders, die dankzij de uitvinding van opvouwbare ezels en verftubes eropuit konden trekken om hun omgeving vast te leggen. In het depot van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam laat Kisters enkele werken zien die nu tentoongesteld zijn in À la campagne. De podcast is nu te beluisteren op de website en via diverse podcastsapps.

Nieuwe tentoonstelling à la campagne
De tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de 19de eeuwse schilderkunst – van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme. Gewapend met de verftubes en draagbare schildersezels trokken Franse kunstenaars naar de bossen van Barbizon. In hun voetsporen gingen ook Belgische en Nederlandse collega’s schilderen in de buitenlucht. Verspreid over zes zalen tonen ruim 90 schilderijen en werken op papier van onder anderen Cézanne, Renoir, Monet, Pissarro, Gauguin en Van Gogh de grote liefde voor de natuur.

Diverse activiteiten
Wie na het luisteren van de podcast geïnspireerd is geraakt om zelf de natuur in te trekken met potlood en penseel, kan deelnemen aan diverse activiteiten van het Fries Museum. Zo is er een masterclass en-plein-air te schilderen onder leiding van kunstenaars Christiaan Kuitwaard en Margreet Boonstra. Tijdens zes sessies treed je in de voetsporen van de impressionisten en leer je de eeuwig veranderende buitenlucht vast te leggen op verschillende locaties rondom Leeuwarden. Ook worden er schetswandelingen georganiseerd met Andrea van Pol en boswachter Henk Ruseler, die ook in de podcast te horen zijn. Kijk op de website van het Fries Museum voor meer informatie.

De tentoonstelling is een samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen en is onderdeel van Arcadia 2022, een 100-daagse cultuurmanifestatie in de provincie Friesland.

Laatste nieuws