Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 maart: Wandel mee tijdens de Fiskrinsterkuier

Tekst en illustratie: Museum 't Fiskershúske

Op zaterdag 5 maart organiseert museum ’t Fiskershúske in Moddergat een wandeltocht over twee afstanden. Deze “Fiskrinsterkuier” staat in het teken van de Ramp van Moddergat, die zich voltrok in de nacht van 5 op 6 maart 1883.

Tegen het einde van de winter van 1883 raakte zo langzamerhand de voorraadkelders van Moddergat steeds leger. De noodzaak voor inkomsten samen met goede weersverwachtingen dreven de vissers uit het dorp de zee op. Op 5 maart 1883 werd er daarom uitgevaren, maar de rustige weersomstandigheden sloegen al snel om; de bemanning werd verrast door een hevige storm. Veel schepen raakte stuurloos wat er toe leidde dat in de nacht van 5 op 6 maart 17 schepen vergingen en 83 vissers uit Moddergat omkwamen. Deze tragische gebeurtenis staat bekend als de Ramp van Moddergat.

Op zaterdag 5 maart organiseert het museum een wandeltocht met de Ramp van Moddergat en het visserijverleden als thema. Een deel van de tocht leidt langs het voormalige Fiskrinsterpaad, een pad van Paesens-Moddergat naar Dokkum, dat de vissersvrouwen gebruikten om de gevangen vis uit te venten. Ook gaat de tocht langs het monument dat vertelt over de ramp van 1883 en museum 't Fiskershúske waar aandacht is voor dat verhaal.

Wie mee wil wandelen op de Fiskrinsterkuier kan kiezen uit twee afstanden, namelijk 7 en 30 kilometer. De start voor beide routes is bij de Garnalenfabriek in Moddergat. Inschrijven kan via de website van Museum 't Fiskershúske.

De starttijden voor de twee afstanden verschillen wat van elkaar:

30 km: start tussen 8.00 en 9.00 uur. Kosten € 6,50 p.p.

7 km: start tussen 9.00 en 14.00 uur. Kosten € 5,00 p.p.

Deelnemers krijgen bij terugkomst een warm drankje aangeboden. Voor de deelnemers die de 30 km tocht lopen is er óók halverwege de tocht iets te drinken (met mogelijkheid gebruik toilet).