Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Pais en vree bij Villa Vredewoud

Tekst: Tjitske Kingma | Foto: Villa Vredewoud

Wie droomt er soms niet van: even weg zijn van de meute, gezellig samenzijn naast een knisperende houtkachel. De rust opzoeken. Dat is wat het gasthuis van Villa Vredewoud biedt, zonder daadwerkelijk in de middle of nowhere te zitten.

Monumentaal pand

Het was 1899 toen Epke Willinge Prins een villa in jugendstilstijl liet bouwen in het Friese dorp Oldeberkoop. Villa Vredewoud, zoals het pand kwam te heten, heeft in zijn 120-jarige bestaan verschillende functies gehad – van opslag van verpleegartikelen tot tehuis voor geestelijk gehandicapte kinderen – maar is inmiddels weer in ere hersteld als woonhuis.

De familie Van den Broek-Van Werkhoven betrok het pand in 2015 en renoveerde in 2017 de tuinderswoning om er een gasthuis van te maken. De buitenzijde is nog volledig origineel, maar het interieur is van alle gemakken van nu voorzien. Het gasthuis was ooit bedoeld voor privégebruik, maar langzaamaan stelde de familie het toch open voor gasten. ‘We begonnen te snuffelen aan de mogelijkheden om het gasthuis ook in de verhuur te zetten. Of het zou bevallen, of het niet te veel privacy zou schenden,’ vertelt Yvonne van Werkhoven. Het experiment slaagde, want het gasthuis is nu al meer dan twee jaar open voor gasten. ‘De gasten voelen zich hier vrij, veilig,’ zegt Yvonne. ‘Er is een eigen opgang, een eigen entree om bij het gasthuis te komen. Mensen kunnen contactloos naar binnen. Het is volledig ingericht met eigen badkamer, eigen keuken en eigen terras.’ Het is precies die privacy en zelfredzaamheid die mensen naar Oldeberkoop trekt.

Genieten van de rust

Het gasthuis is zo ingericht dat je het idee krijgt in een boswachtershuisje midden in het bos te verblijven: veel houten elementen, natuurlijke materialen en uiteraard een houtkachel om je mee op te warmen. ‘Mensen zijn altijd verrast door de gezelligheid en de intimiteit van de inrichting. Het voelt als een soort warme deken,’ vertelt Yvonne. Daarnaast líjkt het net alsof je ver weg bent van de bewoonde wereld, maar je zit vlakbij de dorpskern van Oldeberkoop. ‘Door al het groen eromheen krijgen mensen het idee dat ze in een soort buitenverblijf zitten,’ zegt Yvonne. Toch is niets minder waar: ‘Alle basisvoorzieningen zoals de bakker, slager en supermarkt zijn letterlijk op loopafstand.’

Voor echte avonturiers heeft de familie Van den Broek-Van Werkhoven naast het gasthuis nog een andere optie om te overnachten. Op het terrein van Villa Vredewoud staat namelijk ook het Woodhouse: een houten Finse iglo mét houtgestookte sauna. Dit houten tiny house is nóg intiemer dan het gasthuis, en staat voor het echte buitenleven. ‘We omschrijven het echt als “back to nature”. De hut is comfortabel van binnen, maar je leeft voornamelijk buiten.’

Het zijn ook buitenmensen die hun hart kunnen ophalen in dit stukje Zuidoost-Friesland. Vanuit Oldeberkoop wandel of fiets je gelijk door de natuur, zoals de Delleboersterheide of – even verderop – Nationaal Park Drents-Friese Wold. Om vervolgens ’s avonds lekker te koken in het gasthuis en te genieten van de rust. Ook de Wadden of Giethoorn zijn met de auto bereikbaar voor een dagje uit, maar de ultieme rust vind je toch gewoon in het knusse huisje of op het privéterras. Een goed boek, het vuur aan: wat wil je nog meer?