18 februari t/m 3 juli: ‘Bitterzoet Erfgoed’ in Groningen

Tekst en foto: Stichting Oude Groninger Kerken

Deze maand start de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. Binnen deze manifestatie presenteert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in de Akerk een unieke tentoonstelling.


Tentoonstelling in de Akerk
De plek van de Akerk kan historisch gezien in verband worden gebracht met de WIC en de kerk zelf bevat tastbare sporen van het slavernijverleden. De Stichting Oude Groninger Kerken reflecteert op deze geschiedenis door middel van beeldende kunst. In de tentoonstelling is het werk van vier kunstenaars te zien.

Zo heeft de Nederlands-Surinaamse kunstenaar Aimée Terburg in het koor van de kerk een ruimtelijke installatie van doeken op hoge, verticale constructies gemaakt. Door om het werk heen te lopen, ontdekt de bezoeker vanuit verschillende kijkhoeken veranderende kleuren en patronen. De Antilliaans-Surinaamse kunstenaar Faisel Saro realiseert een installatiekunstwerk waarin tekenkunst en projectie samenkomen. In zijn kunstwerk stelt Saro het grote belang van het Winti-geloof voor het verzet tegen de slavernij en de verhouding tot het christendom centraal. De Nederlands-Molukse kunstenaar Esli Tapilatu geeft in zijn kunstwerk een visuele interpretatie van wat er ‘geestelijk’ gebeurde, toen de Nederlanders voor het eerst naar de Molukken kwamen.

Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Het wandkleed is ontworpen door de Nederlands-Surinaamse illustrator en beeldmaker Hedy Tjin.

Opening
Het officiële – digitale – startsein van de manifestatie wordt vrijdag 18 februari om 14.00 uur gegeven door burgemeester Koen Schuiling. De opening is live te volgen via de website. De tentoonstelling is daarna nog tot en met 3 juli te zien: publiek is dan van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur welkom. Binnen dit tijdsbestek wordt er ook gewerkt aan het wandkleed in de kerk. De bezoeker kan dus de bijzondere tentoonstelling bekijken en het productieproces van het wandkleed live volgen.


Laatste nieuws