Lifestylemagazine over Noord-Nederland

IJskoud leuks en vurig warms: 6 leuke uittips voor in de winter

Wij hebben een paar ijskoude uittips voor je.

Uittips

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Adobe Stock

Zoveel seizoenen, zoveel smaken. Sommigen wachten met smart tot het weer warm wordt, anderen wrijven zich al verlekkerd in de handen zodra de eerste vorst is voorspeld. Ben je een winterliefhebber, dan is dít je moment. Sleeën, skiën en schaatsen – ja soms ook overdekt, als het moet – en vurige winterslokjes waar je rode konen van krijgt. Inspiratie nodig? Wij hebben alvast een paar ijskoude tips voor je.

Op stille safari

Kom van die bank af, kleed je warm aan en ga op wintersafari met de stoere, 100 procent elektrische Eko-explorer. Denk: rijp op de bomen, bevroren bospaden, een krakend witte wereld. Klinkt al goed hè, en deze fluisterstille open terreinwagen bezorgt je helemaal de ultieme winterbeleving in het Drentse landschap. Leuk met z’n tweetjes of neem de hele familie mee.

De winterexcursie duurt ruim 2,5 uur. Onder leiding van een gids verken je een schitterend areaal; heide, hunebedden, grafheuvels en de bossen van het Unesco Geopark De Hondsrug. Met een beetje geluk tref je nog de schaapskudde, grote grazers, reeën of roofvogels. Rijden mag je zelf, mits in het bezit van een rijbewijs.

Om onderweg op te warmen is er voor iedereen warme koffie, thee of chocolademelk aan boord en in de auto liggen fleecedekens, zo blijven je benen lekker warm. Kledingtip: je zit stil, dus handschoenen zijn fijn, en houd rekening met opspattend water of modder in het natuurterrein. De start is in het dorp Exloo, bekijk de website voor info en tarieven.

A cup of tea?

Thee hebben we nodig in deze barre kou. Sloten hartverwarmende thee. Daarvoor moet je bij Tea Time in het schilderachtige Drentse dorp Echten zijn. Maak er meteen een tafeltje vol van, met een variant op de gewone high tea: de Mid-Winter Tea bestaat onder meer uit een puntje warme quiche, sandwiches met “duivelse” eitjes, roast pork en apple chutney, verse scones natuurlijk, winterse baksels en bonbonnetjes én winterthee. A bottomless teapot dus neem je tijd. Tip: bestel er een glas mulled wine bij!

Tea Time in Echten

Dagje Hindeloopen

Voor een bezoek aan het eerste Friese schaatsmuseum in Hindeloopen én het schilderachtige stadje zelf – een van de kleinste Friese Elfsteden – mag je gerust een dag uittrekken. Behalve een uitgebreide schaatsencollectie zijn er authentieke werkplaatsen ingericht. Of herleef de historie van de Elfstedentocht en bewonder andere exposities, zoals Winter op Aardewerk, een tentoonstelling van de collectie van Gauke en Gretha Bootsma. De tegels, tableaus en ander aardewerk met vrolijke en winterse afbeeldingen pronken in maar liefst 13 vitrines. In de museumwinkel ontdek je de originele Hindelooper schilderkunst. Lekker bijtanken kun je in het bijhorende restaurant De Friese Doorloper.

Solex & snert

Solex rijden in de winter? Waarom niet. Bij Het Drents Kwartiertje in Hooghalen huur je er gewoon een passende outfit bij: met een lange leren jas en een pothelm op blijf je lekker warm én waan je je meteen in de jaren 50. Een typisch groepsuitje. Je begint met koffie en wat lekkers, instructie van de solex, uitleg over de route en pechservice en na afloop van de tocht brandt binnen de kachel en staat een kom huisgemaakte snert met roggebrood voor je klaar.

Elf Grachtentocht

Terwijl we vurig wachten op de échte Tocht der Tochten, laven we ons alvast aan sterke verhalen van vroeger en een kloeke borrel onderweg. Voor een leuke en leerzame boottocht stap je in hartje Leeuwarden aan boord van een praam, die je langs de Elfsteden hoogtepunten voert. In de oude binnenstad is – behalve de start en finish van het spektakel op natuurijs – nog veel historie te vinden van de Elfstedentocht. Optioneel na afloop is een kop snert of een Fries driegangendiner.

Uittips
  • Jolanda de Kruyf
  • iStock